Ιερέας ρομπότ στη Γερμανία ευλογεί σε πέντε γλώσσες και αποσκοπεί στο να προκαλέσει συζήτηση για το μέλλον της εκκλησίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
iereis-robot

Ο Γερμανός «ιερέας ρομπότ» είναι το χάπενινγκ στην επέτειο της Μεταρρύθμισης…

Πεντακόσια χρόνια μετά την ριζοσπαστική έκκληση του Μαρτίνου Λούθηρου για εκκλησιαστική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η τεχνολογία προκαλεί και πάλι την θρησκευτική παράδοση στη μικρή γερμανική πόλη Wittenberg.

Ένας ιερέας ρομπότ που ευλογεί σε πέντε γλώσσες και ακτινοβολεί φως από τα χέρια του αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μιας έκθεσης που σηματοδοτεί την έναρξη της επετείου της Μεταρρύθμισης.
Το ρομπότ, που ονομάζεται BlessU-2, έχει σκοπό να προκαλέσει συζήτηση για το μέλλον της εκκλησίας και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

«Θέλαμε οι άνθρωποι να εξετάσουν εάν είναι δυνατόν να ευλογηθούν από ένα μηχάνημα ή εάν χρειάζεται ένας άνθρωπος», δήλωσε στον Guardian ο Stephan Krebs της προτεσταντικής εκκλησίας στην Έσση και το Νασάου, που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία.

Το ρομπότ διαθέτει ένα στήθος αφής, δύο χέρια και ένα κεφάλι. Για τις τελευταίες 10 ημέρες έχει προσφέρει ευλογίες σε μια επιλογή από γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ή πολωνικά. Οι προσκυνητές μάλιστα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ανδρικής ή θηλυκής φωνής.

Το ρομπότ σηκώνει τα χέρια του, αναβοσβήνει τα φώτα, απαγγέλλει ένα βιβλικό στίχο και λέει: «Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας προστατεύει». Εάν ζητηθεί, θα δώσει μια εκτύπωση των λεγομένων του. Υπάρχει και εφεδρικό ρομπότ σε περίπτωση βλάβης.

«Η ιδέα είναι να προκληθεί συζήτηση», δήλωσε ο Krebs. “Οι άνθρωποι είναι περίεργοι, διασκεδάζουν και ενδιαφέρονται. Πραγματικά τα μηνύματα πυο λαμβάνουμε με αυτό είναι πολύ θετικά. Αλλά μέσα στην εκκλησία μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους πάστορες με μηχανές» λέει

Ο Κρεμπς και οι συνάδελφοί του συλλέγουν απαντήσεις για περαιτέρω ανάλυση, αλλά δεν θεωρούν ότι τα ρομπότ θα έδιναν λύση στην πανευρωπαϊκή έλλειψη ιερέων. Ένα ρομπότ «δεν θα μπορούσε ποτέ να υποκαταστήσει την ποιμαντική φροντίδα», είπε. «Δεν θέλουμε να δουλέψουμε το εκκλησιαστικό έργο μας, αλλά να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε μια θεολογική προοπτική σε μια μηχανή».

Το BlessU-2 δεν είναι πάντως το πρώτο ρομπότ που διεισδύει στον κόσμο της πίστης. Πέρυσι, ένας βουδιστικός ναός στην άκρη του Πεκίνου ανέπτυξε έναν ρομπότ μοναχό που μπορούσε να ψάλλει και να εξηγήσει τις βασικές αρχές της θρησκείας.

Δείτε το βίντεο:

Πενταπόσταγμα

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: