Η πραγματική ιστορία του ήρωα Braveheart, William Wallace (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Braveheart

Το Μπρέιβχαρτ (Aγγλικά: Braveheart) είναι ιστορική επική πολεμική κινηματογραφική ταινία του 1995, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον. Εξιστορεί τη ζωή του Σκωτσέζου πολεμιστή Γουίλιαμ Γουάλας, ο οποίος ήταν ο ηγέτης των Σκωτσέζων στον πρώτο πόλεμο της Σκωτσέζικης ανεξαρτησίας από τους Άγγλους ενάντια στον Άγγλο βασιλιά Εδουάρδο Α’.

Η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του ιστορικού ποιητή Χάρι με τίτλο Γουάλας και προσαρμόστηκε στη μεγάλη οθόνη από το σεναριογράφο Ράνταλ Γουάλας.

Η ταινία έλαβε κυρίως θετικές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου, και προτάθηκε για δέκα βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά τα πέντε.
Ο Γουίλιαμ Γουάλας (William Wallace, 1270 – 23 Αυγούστου 1305) ήταν Σκωτσέζος ευγενής και πατριώτης, πρωταγωνιστής του πολέμου κατά των Άγγλων κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Υμνήθηκε από τους ποιητές και τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα από τον τροβαδούρο του 15ου αιώνα Μπλιντ Χάρρυ. Καταγόταν από το μικρό χωριό Ελλερσλί και κατά τη δημοφιλέστερη εκδοχή το όνομα Γουάλλας σημαίνει “Ουαλλός” ή “ξένος” λόγω της Ουαλλικής του καταγωγής.

Ο Μπλιντ Χάρρυ δεν περιγράφει τα περιστατικά της ζωής του ως το 1296 οπότε και συνέβη η επίθεση του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Α’, μετά τρεις γενιές ειρήνης μεταξύ Άγγλων Σκωτσέζων γιατί δεν είχε στοιχεία. Αμφισβητείται έντονα και η ημερομηνία γέννησης του αλλά το βέβαιο είναι ότι συνέβη το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1270.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: