Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!! Πώς θα προστατεύσετε την πρώτη κατοικία σας από τους πλειστηριασμούς που έρχονται…

Κοινοποίηση:
1

Όλο και στενεύουν τα περιθώρια, οι εναλλακτικές, για να μπορέσει κανείς να προστατέψει την περιουσία του από τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι ξεκινούν με ένταση την Τετάρτη και θα πάρουν τη μορφή τσουνάμι μέσα στους επόμενους μήνες, παρασύροντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που χρωστάνε πάνω από 235 δισ. σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία!

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δύσκολη και θα γίνει δυσκολότερη, αφού ότι έχει απομείνει από τον νόμο Κατσέλη θα εκπνεύσει σε 12 μήνες. Στην πραγματικότητα, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να μπει κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του ισχύοντος νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, μόνο αν το εισόδημα της δεν ξεπερνά τις 35.087 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν είναι πάνω από 260.000 ευρώ.

Επιπλέον, η προστασία θα χάνεται για όσους ζητάνε για δεύτερη φορά αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ενώ ξεκρέμαστοι θα μένουν και οι κληρονόμοι κατοικίας οφειλετών, που μπόρεσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προστασία από πλειστηριασμούς δεν θα ακολουθεί το ακίνητο και οι κληρονόμοι δε θα χάνουν απλώς την προστασία αλλά θα πρέπει να εξοφλούν το δάνειο με την αρχική και όχι τη ρυθμισμένη δόση.

Όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, θα πρέπει να προσφύγουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, που περιγράφει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, αν και όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή.

Για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Τα πράγματα ζορίζουν για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο, καθώς δεν υπάρχει καν ρητή προστατευτική διάταξη για την πρώτη κατοικία, παρά μόνο άτυπες οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προς αποφυγήν τέτοιων ακραίων κινήσεων. Αυτό που πρέπει να γίνει, όμως, σαφές είναι ότι κατασχέσεις ακινήτων- ακόμα και κύριας κατοικίας- γίνονται, προκειμένου να διασφαλίζεται το συμφέρον του Δημοσίου και να διακόπτεται η παραγραφή.

Και επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα για την περιβόητη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές ως 50.000 ευρώ, θα πρέπει να γίνει κατ’ αρχάς σαφές ότι ΔΕΝ αφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους, παρά μόνο σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, ακόμα κι αυτοί θα πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια για να αξιοποιήσουν αυτήν τη ρύθμιση, όπως το ότι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια κερδοφόρα χρήση την προηγούμενη τριετία, δηλαδή μέσα στην καρδιά της κρίσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: