Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ! ΆΝΟΙΞΕ Η ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΉΣΕΙΣ! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ” για να φτιάξετε το σπίτι σας!

Κοινοποίηση:
1

Σήμερα, Πέμπτη «άνοιξαν» οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να βιαστούν, καθώς η πλατφόρμα θα κλείσει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που αναλογούν σε αυτήν.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Χρειάζεται ωστόσο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι ενδιαφερόμενοι καθώς το νέο πρόγραμμα έχει αρκετές «ιδιαιτερότητες». Οι ιδιοκτήτες των περίπου 32.000 κατοικιών πρέπει να δράσουν άμεσα.

Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα είναι το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ανά περιφέρεια θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που της αναλογούν.

Τα έργα των ωφελουμένων θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε εννέα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Όταν πιστοποιηθούν οι δαπάνες και το φυσικό αντικείμενο του έργου, με βάση τα δικαιολογητικά και τους όρους του προγράμματος, τότε θα λάβουν την αντίστοιχη άμεση ενίσχυση οι ιδιοκτήτες κατοικιών.

Πόσο γρήγορα θα δοθούν τα χρήματα

Όσοι θα λάβουν δάνειο από κάποια από τις δέκα τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (πρόκειται για τις τέσσερις συστημικές, την AtticaBank και πέντε συνεταιριστικές), η καταβολή της επιχορήγησης και η εκταμίευση του συνολικού ποσού ολοκληρώνονται μέσα σε δύο μήνες, από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης πιστοποίησης.

Επίσης το ακίνητο πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμο και με εξοφλημένο το ανάλογο πρόστιμο.

Η επιδότηση

Όσον αφορά στην επιδότηση, το ποσοστό της υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας 7 κατηγορίες. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες και το 50% στις δύο τελευταίες.

Η αίτηση

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος Ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία» μέσω της εφαρμογής του TAXISnet.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ή στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης. Στην περίπτωση μη αναγραφής του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ανωτέρω, θα πρέπει να γίνει σχετική τροποποίηση στοιχείων.

Για την υποβολή της αίτησης και την παρακολούθηση του έργου, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει “Σύμβουλο Έργου”, το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το Πρόγραμμα.

Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στο https://exoikonomisi.ypen.gr. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 08/03/2018.

Με την οριστική υποβολή της αίτησης αποδίδεται εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, δεσμεύεται το σχετικό ποσό για την επιχορήγηση καθώς και το ποσό του δανείου από το Ταμείο «Εξοικονομώ ΙΙ». Το ποσό παραμένει δεσμευμένο μέχρι και 2 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του αριθμού πρωτοκόλλου.

Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση του δανείου και ο ενδιαφερόμενος υποβάλει εκ νέου αίτηση σε άλλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, το ανωτέρω ποσό παραμένει δεσμευμένο μέχρι και τρεις (3) μήνες συνολικά από την ημερομηνία απόδοσης του ανωτέρω αριθμού πρωτοκόλλου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: