Όχι μια όχι δύο αλλά τρεις
πολιτικές αποφάσεις χρειάζεται η Ελλάδα για να επέλθει συμφωνία απόδειξη ότι με οικονομικούς – τεχνοκρατικούς όρους η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει «με το σπαθί» της με την αξία της την πολυπόθητη συμφωνία η οποία μάλλον δεν θα επιτευχθεί στις 5 Δεκεμβρίου αλλά σε έκτακτο Eurogroup λίγες εβδομάδες αργότερα….
Το bankingnews αποκάλυψε τις 42 σελίδες του προσχεδίου συμφωνίας το οποίο θα αξιολογηθεί από το κρίσιμο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου του 2016.
Γιατί όμως χρειάζονται 3 πολιτικές αποφάσεις;
1)Όπως διαπιστώθηκε από την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου του 2016 υπάρχουν ακόμη σοβαρές αποκλίσεις στα εργασιακά.
Το EuroWorking Group στις 29 Νοεμβρίου επίσης δεν είναι σαφές εάν μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα.
Το πρόβλημα παραμένει και με βάση την ροή των εξελίξεων μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 στο τακτικό Eurogroup.
Για να υπάρξει τεχνοκρατική λύση θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος, οπότε χωρίς πολιτική λύση θα χρειαστεί να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μεταξύ 20-23 Δεκεμβρίου του 2016 ή αρχές Ιανουαρίου του 2017.
2)Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη πειστεί για το εάν πρέπει να συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόβλημα.
Σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομίας Παπαδημητρίου δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει πολλά λάθη στις εκτιμήσεις και προβλέψεις και ότι τώρα είναι η ώρα να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην ελληνική ανάκαμψη ή όχι.
Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη γιατί το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Οι ευρωπαίοι είναι ήξεις αφίξεις στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Το βασικό σενάριο πάντως θέλει ότι το ΔΝΤ δεν θα αποφασίσει τώρα αλλά θα περιμένει κάποιες εβδομάδες και σίγουρα πριν την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποφασίσει τελικώς εάν θα συμμετάσχει με 6 δισεκ. στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.
Και στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ απαιτείται πολιτική λύση ειδικά από τους ευρωπαίους.
3)Πολιτική λύση όμως απαιτείται και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θεωρούνται και είναι μετριότητες.
Έχει καλλιεργηθεί μια εσφαλμένη εντύπωση ότι με παρεμβάσεις όπως swaps, ομόλογα EFSF των τραπεζών που θα αντικατασταθούν με άλλα ομόλογα, η επιμήκυνση και η μετατροπή σε σταθερά επιτόκια – όλα αυτά αφορούν δάνεια 55 δισεκ. ή το 16% του συνολικού χρέους – καθίσταται βιώσιμο.
Όχι το χρέος χωρίς γενναία αναδιάρθρωση, χωρίς haircut δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Το χρονοδιάγραμμα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για χρέος και QE
Ο σχεδιασμός είναι τον Ιανουάριο του 2017 να ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία σχεδόν στο 95% έχουν οριστικοποιηθεί και θα εφαρμοστούν τέλη Ιανουαρίου του 2017 ή Φεβρουάριο του 2017.
Τα μέτρα για το χρέος αφορούν περίπου 54-55 δισεκ. δάνεια ή το 16% του συνολικού χρέους ή το 21% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι δανειστές πλην των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, έντοκα κ.α..
-Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία έχει παρουσιάσει αναλυτικά το bankingnews.gr αφορούν
Επιμήκυνση 4-5 χρόνια
Μείωση επιτοκίων με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,3% με 1,45%
Εκδόσεις swaps
Μετατροπή των 27,5-33 δισεκ. ομολόγων EFSF σε μακροπρόθεσμα ομόλογα 30 ετών.
-Οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα συμβεί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ή με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Β- σε Β+
Η Moody’s από Caa3 σε Caa1 και η Fitch από την κλίμακα CCC σε Β-.
Το μπαράζ των αναβαθμίσεων – χρονικά προσδιορίζονται στο α΄ δίμηνο του 2017 – θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές αγορές μετοχών και ομολόγων.
Το χρηματιστήριο θα βρεθεί πάνω από τις 730 μονάδες και οι αποδόσεις των ομολόγων π.χ. 10ετία θα υποχωρήσει στο 5%.
-Στις 19 Ιανουαρίου ή 9 Μαρτίου του 2017 θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα είναι συνολικά 3,8 με 4 δισεκ.
Η Κύπρος δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ήδη έχει πολύ χαμηλά επιτόκια, οπότε υπάρχει μια υπερβολή γύρω από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
-Με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αποδόσεις των ομολόγων και θα υπάρξει ένας νέος γύρος αναβάθμισης της οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Ο στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ της βαθμολογίας της Πορτογαλίας και της Ελλάδος από 5 βαθμίδες στις 2 βαθμίδες.
Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία βαθμολογείται με ΒΒ+ με βάση την Standard and Poor’s.
-Τον Απρίλιο ή αργότερο Μάιο του 2017 η Ελλάδα θα επιχειρήσει μετά το 2014 την πρώτη νέα έκδοση ομολόγων 3ετούς διάρκειας 2 δισεκ. ευρώ μάλλον re-opening.
www.bankingnews.gr