«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει στις αποτυχημένες πολιτικές της Ε.Ε»

Κοινοποίηση:
Handover ceremony of Yanis Varoufakis in Athens

Και που είσαι ακόμη..

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Project Syndicate. Κατά την άποψή του, ουσιαστικά κυκλοφορούν στην Ελλάδα δύο νομίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, τα capital controls επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να συνθηκολογήσει στις αποτυχημένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινά το άρθρο του με ένα παράδειγμα ενός  καταθέτη της Αριζόνας.

«Φανταστείτε το παράδειγμα ενός καταθέτη στην Αριζόνα, ο οποίος επιτρέπεται να κάνει ανάληψη μόνο μικρών χρηματικών ποσών κάθε βδομάδα και αντιμετωπίζει περιορισμούς σχετικά με το πόσα χρήματα θα μπορούσε να τραβήξει από τραπεζικό λογαριασμό στην Καλιφόρνια. Οι εν λόγω έλεγχοι κεφαλαίων, αν ποτέ έρθουν, θα σημάνουν το τέλος του δολαρίου ως ένα ενιαίου νομίσματος, διότι τα capital controls είναι εντελώς ασύμβατα με μια νομισματική ένωση».

Κατά τον πρώην υπουργό, η Ελλάδα σήμερα και η Κύπρος πριν από αυτή, προσφέρει μια περιπτωσιολογική μελέτη για το πώς οι έλεγχοι κεφαλαίου διακλαδώνουν ένα νόμισμα και στρεβλώνουν τα επιχειρηματικά κίνητρα.

«Μόλις οι καταθέσεις σε ευρώ φυλακίζονται μέσα σε ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα, το νόμισμα χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο: τράπεζα ευρώ (Bank Euro ή ΒΕ) ή δωρεάν ευρώ (Free Euro ή FE», υποστηρίζει, σημειώνοντας ότι ξαφνικά αναδύεται μια άτυπη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων.

«Σκεφτείτε έναν Έλληνα καταθέτη να επιθυμεί να μετατρέψει ένα μεγάλο ποσό των ΒΕ σε FE (ας πούμε, να πληρώσει για τις ιατρικές δαπάνες στο εξωτερικό, ή να ξεπληρώσει ένα χρέος της εταιρείας σε μια μη-Ελληνική οντότητα). Υποθέτοντας ότι καταθέτες βρίσκουν πρόθυμους κατόχους FE, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν τα BE τους, τότε προκύπτει μια ουσιαστική ΒΕ-FE συναλλαγματικών ισοτιμιών, που ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της συναλλαγής, με τους κατόχους της BE να έχουν μια σχετική ανυπομονησία για το πόσο θα διαρκέσουν τα capital controls».

«Στις 18 Αυγούστου του 2015, λίγες εβδομάδες μετά που τραβήχτηκε το βύσμα από τις τράπεζες στην Ελλάδα, η ΕΚΤ και το ελληνικό υποκατάστημα της, η Τράπεζα της Ελλάδα, στην πραγματικότητα επισημοποίησαν ένα νομισματικό καθεστώς διπλού νομίσματος», προσθέτει.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: