Αυτό και εάν είναι απάτη…
H μυρωδιά του ποντικού αναδύεται από την ιδιωτικοποίηση της Royal Mail το 2013 με σύμβουλο τη γνωστή σε όλους μας Lazard.
Το πόρισμα της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Αγγλίας αποτελεί κόλαφο για την Lazard καθώς και για «επιθετικά» hedge funds (μεταξύ τους κι ένα του Σόρος) τα οποία καταλήστεψαν τους Εγγλέζους φορολογούμενους.
Οι σύμβουλοι και οι αμοιβές
Η Goldman Sachs, η Barclays, η Bank of America Merrill Lynch και η UBS διορίστηκαν από την κυβέρνηση για να πωλήσουν τις μετοχές.
Στη Lazard, που επιλέχθηκε ως ανεξάρτητος σύμβουλος από την αγγλική κυβέρνηση, ανατέθηκε ένα τεράστιο φάσμα αρμοδιοτήτων από την αξιολόγηση και την αποτίμηση της Royal Mail, καθώς και την παροχή συμβουλών σχετικά με την τιμή και την κατανομή των μετοχών της.
Η αμοιβή της Lazard καθορίστηκε στα 1.5 εκατομμύρια £.
Η δικηγορική εταιρεία Freshfields έλαβε επίσης £ 1.8 εκατ. , ενώ η UBS, η Deloitte, η Goldman Sachs, η Barclays και η Merrill Lynch ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πώληση. Το συνολικό κόστος για τον φορολογούμενο σε αμοιβές συμβούλων ανήλθαν σε £ 12.7 εκατομμύρια!
Τα «καμπανάκια» της αγοράς
Οι Financial Times έγραψαν ότι δύο επενδυτικές τράπεζες έθεταν την αξία της Royal Mail στα 5 δισ.£, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το τίμημα της Lazard. H κυβέρνηση τότε αγνόησε τις δύο τράπεζες.
Σχεδόν ένα μήνα πριν την πώληση οι χρηματιστές της Panmure Gordon προειδοποιούσαν ότι η εταιρεία υποεκτιμήθηκε κατά £ 1 δις.
H εκτίμηση της Lazard στα 3.30£ ήταν χαμηλότερη μεταξύ 21 εκτιμήσεων που έγιναν! Κι όμως προχώρησε
«Το ξεπούλημα»
Στην αρχική πώληση, το 60 τοις εκατό των μετοχών πήγε στην δημόσια αγορά. Παρά το ότι σε 690.000 μετόχους διανεμήθηκαν 227 μετοχές στον καθένα, η πώληση επικεντρώθηκε στους μεγάλους επενδυτές.
Το 13% των μετοχών της εταιρίας ή το 20% από αυτές που διατέθηκαν δόθηκε σε hedge funds και κερδοσκόπους!!!
Ένα ακόμη 10% μετοχών δόθηκε στους 150,000 εργαζόμενους των ταχυδρομείων. Σε αυτούς υπήρχε ο όρος να μην τις πουλήσουν αλλα να τις διακρατήσουν για τουλάχιστον τρεις μήνες ενώ υπήρχε και όριο 10,000£. Απίστευτο;;
Στο κράτος έμεινε το 30 τοις εκατό.
Η εκτόξευση που δεν ήταν…»φούσκα»
Την πρώτη κιόλας ημέρα της πώλησης και μέσα σε δευτερόλεπτα η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε κατά 38%. Μέχρι το τέλος της βδομάδας ήταν στις 5.195£ σημειώνοντας αύξηση 57% και μέσα σε λίγες εβδομάδες έφτασε ακόμη και τις 6.15£.
Ο Vince Cable είπε ότι οποιαδήποτε αρχική άνοδος των μετοχών κατά 75% θα ήταν «αφρός».
Όμως, παρά την πτώση από την κορυφή τους, οι μετοχές είχαν τιμή 5£ στις 3 Ιουνίου του 2015 – μια αύξηση άνω του 50 τοις εκατό στην τιμή πώλησης.
Ποτέ η τιμή τους δεν έπεσε κάτω από την τιμή που ντεμπούταρε, δηλαδή τα 3.30£.
Το μεγάλο «πάρτι»των δώδεκα
Δεκαέξι επενδυτές στους οποίους δόθηκε προτεραιότητα αγόρασαν μετοχές αξίας 728 εκατομμυρίων £, σε άλλα 94 ιδρύματα μετοχές αξίας 570 εκατομμυρίων £ ενώ επιβλήθηκαν όρια στον αριθμό των μετοχών που θα μπορούσαν να αγοράσουν οι μικροί επενδυτές.
Από τους δεκαέξι επενδυτές, οι έξι επενδυτές πούλησαν το σύνολο των μετοχών τους μέσα σε λίγες εβδομάδες της διαπραγμάτευσης, ενώ επιπλέον επιπλέον έξι πώλησαν μέρος των εκμεταλλεύσεών τους!
Τα ονόματα που…»καίνε»
Οι δεκαέξι επενδυτές στους οποίους δόθηκε προτεραιότητα και είχαν προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά τον αριθμό των μετοχών όπως αποκαλύφθηκε ήταν οι : Blackrock, Capital Research, Fidelity, Government of Singapore, Kuwait Investment Office, Lansdowne Partners, Ozz Ziff, Standard Life,Threadneedle, Abu Dhabi Investment Authority, Henderson, JP Morgan, Soros Schroders, Third Point και η….. Lazard Asset Management!!!
Το χρυσοφόρο «λαχείο» και το γρήγορο κέρδος της Lazard
Το asset management της Lazard πήρε έξι εκατομμύρια μετοχές αξίας £ 19,8 εκατ. στις 11 Οκτωβρίου του 2013 και τις πούλησε εντός των επόμενων ημερών εξασφαλίζοντας κέρδος £ 8.4 εκ!!! Tις αγόρασε στα 3.30£ και τις πούλησε μέσα σε 48 ώρες στα 4.7£ (ενώ είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση ότι η ανώτερη τιμή που μπορούσε να πετύχει ήταν 3.3£!!!)
Η Lazard, η Capital Research, η Och Ziff, η Third Point και το hedge fund του Σόρος δεν είχαν λίγο αργότερα μετοχές στη Royal Mail, όπως ανέφερε το Bloomberg. Το απόλυτο ξάφρισμα!
Και η Goldman Sachs στο κόλπο;;;
Mια ανάλυση από την Independent αναφέρει ότι η Goldman Sachs ξεφορτώθηκε μέσω των πελατών της 4.5 εκατομμύρια μετοχές της Royal Mail αξίας 25 εκατομμύρια στερλινών μεταξύ του διαστήματος 31 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου πουλώντας τες στην κορυφή περίπου κι ενώ τις είχαν αγοράσει στην τιμή των 3.30£.
Το «μάρμαρο» για τους Εγγλέζους φορολογούμενους
Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη. Η τότε αγγλική κυβέρνηση υποσχέθηκε όφελος στους Εγγλέζους πολίτες και η όλη υπόθεση κόστισε τουλάχιστον 1 δισ. στερλίνες στον απλό φορολογούμενο.
Toυς έστειλε σπίτι τους ο Όσμπορν
Πρόσφατα τον Ιούνιο, ο George Osborne προσέλαβε την Rothschild για την πώληση από την κυβέρνηση του υπολοίπου 30 τοις εκατό των μετοχών, το οποίο θα μπορούσε να αξίζει £ 1.5billion. Ουσιαστικά εστειλε τη Lazard σπίτι της.