ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ: ΘΡΙΛΕΡ! Η κρίσιμη ομιλία του Πουτζεμόν – “Θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού, να είναι η Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα”

Κοινοποίηση:
katalonia

“Είμαι εδώ μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του. Για να εξηγήσω σε εσάς τις συνέπειες. Η ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν είναι πια ένα εσωτερικό θέμα. Είναι ένα ευρωπαίκό θέμα. Δεν θα κάνω απειλές. Είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θέλω να μιλήσω στον λαό, σε όσους κινητοποιήθηκαν, ειδικά την ημέρα του δημοψηφίσματος” είπε ξεκινώντας ο Καταλανός πρόεδρος.

“Έχουμε αποδείξει πολλάκις ότι ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά είναι η Δημοκρατία και η Ειρήνη. Αυτό γίνεται μόνο με σεβασμό στη γνώμη του λαού και με διάλογο. Είχα πολλούς που μου έλεγαν τι πρέπει να κάνω και τι όχι. Πρέπει να τους σεβαστούμε όλους. Τους ευχαρίστησα όλους γιατί όλοι είχαν τους λόγους τους. Αυτό που θα προτείνω δεν είναι μια προσωπική εμμονή. Αλλά το αποτέλεσμα διαλόγου”.

“Είμαστε εδώ επειδή την 1η Οκτωβρίου η Καταλονία είχε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Είναι η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές με επιθέσεις της αστυνομίας. Η αστυνομία και οι πράξεις της είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Ο στόχος δεν ήταν να μην υπάρχουν ψήφοι. Αλλά ο φόβος. Στόχος ήταν να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι. Δεν πέτυχαν τον στόχο όμως γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και ψήφισαν. Ξέρουμε ότι 770.000 άνθρωποι θα ψήφιζαν και δεν μπόρεσαν”.

“Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες για διάλογο. Ξέρω ότι κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε στα media δεν είναι όπως πρέπει. Θέλω να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε τι μας έφερε εδώ. Δεν είμαστε εγκληματίες, τρελοί, επαναστάτες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε μόνο να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Πάντα ήμασταν. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας. Το αντίθετο. Θέλουμε να μας καταλάβει η Ισπανία. Η σχέση Ισπανίας και Καταλονίας δεν δουλεύει εδώ και χρόνια. Μια χώρα δεν μπορεί να πιεστεί με τη βία να συμμορφωθεί σε μια κατάσταση. Κυρίες και κύριοι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Η ψήφος είπε “ναι” στην ανεξαρτησία. Και αυτή είναι η θέληση με την οποία θέλω να προχωρήσω.

Ο Νόμος λέει ότι 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, πρέπει να ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Τώρα, σε αυτή την ιστορική στιγμή ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού να είναι η Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα”!

 

Προηγούμενη ενημέρωση:

Ο Καταλανός πρόεδρος ζήτησε αναβολή μιας ώρας «εξαιτίας επαφών για διεθνή μεσολάβηση» – Έτοιμος ο Ραχόι να συλλάβει τον Πουτζεμόν εάν διακηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία – Η καταλανική αστυνομία «προστατεύει» το κοινοβούλιο

Στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) και όχι στις 19.00 θα εκφωνήσει τελικά την κρίσιμη ομιλία του για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της Περιφέρειας, Κάρλες Πουτζεμόν, μετά από αναβολή που ζήτησε νωρίτερα.

Δείτε live την ομιλία

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Πουτζεμόν ζήτησε την αναβολή εξαιτίας επαφών της τελευταίας στιγμής «που αποσκοπούν στη διεθνή μεσολάβηση». «Μια προσπάθεια μεσολάβησης βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ στα διεθνή μέσα οι εικασίες «δίνουν και παίρνουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, παρότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ παραμένει ότι η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι «εσωτερικό θέμα» της Ισπανίας, τις τελευταίες ώρες ο Πουτζεμόν είχε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πιθανός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Πουτζεμόν ζήτησε την αναβολή επειδή ο κυβερνητικός εταίρος του, το αριστερό κόμμα CUP, δεν ήταν ευχαριστημένο με το κείμενο της ομιλίας του.

H καταλανική αστυνομία έχει αποκλείσει εδώ και ώρες το πάρκο μπροστά από το περιφερειακό κοινοβούλιο, όπου πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία ο Καταλανός πρόεδρος, διακηρύσσοντας πιθανώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η ισπανική αστυνομία είναι έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον Πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν, αν διακηρύξει ανεξαρτησία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα εξοικειωμένα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ενώ η τελική απόφαση για το αν θα δράσει ή όχι η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ληφθεί, η εθνική αστυνομική δύναμη έχει δώσει εντολή να αναπτυχθούν δυνάμεις στην Καταλονία, με την προοπτική να συμμετάσχουν σε μια επιδρομή εάν η καταλανική αστυνομία προσπαθήσει να προστατέψει τον Πουτζεμόν, ανέφερε μία εκ των πηγών του πρακτορείου.

Ο πρόεδρος Πουτζεμόν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη φράση «δήλωση ανεξαρτησίας», αλλά πιθανότατα η δήλωσή του θα είναι επιφυλακτική ή εντός ορίων κατά κάποιο τρόπο, σύμφωνα με άλλη πηγή.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε χωρίς αμφιβολίες ότι θα χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις, ανάλογα με το πόσο σαφώς θα κηρύξει ανεξαρτησία η κυβέρνηση της Βαρκελώνης. Μερικές ώρες πριν την έναρξη της ομιλία του Πουτζεμόν, η ισπανική κυβέρνηση άρχισε να ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερα για τις διαταγές που έχουν ληφθεί.

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς διερευνούν κατηγορίες εναντίον άλλων ηγετών υπέρ της απόσχισης, μεταξύ των οποίων ο Jordi Sanchez, επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: