Ερωτηματικά για τον θάνατο της Χριστίνας Καλαϊτζίδου από αναθυμιάσεις

Κοινοποίηση:
kke-perama-astyn

Ένα ανεξερεύνητο έγκλημα εκ προμελέτης, που έκλεισε από τις αρχές ως θάνατος από αναθυμιάσεις, μια αστυνομική πλάνη που πιθανόν να άφησε ελεύθερο έναν δολοφόνο ή μία περίεργη υπόθεση που μπλέκει σε αστυνομικά σενάρια όχι μόνο ευφάνταστους αλλά και λογικούς, συγκροτημένους ανθρώπους;

Οι συγγενείς της άτυχης 30χρονης Χριστίνας Καλαϊτζίδου, που βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της, πιστεύουν ότι η κοπέλα δολοφονήθηκε και ζητούν την ανεύρεση και τιμωρία του δολοφόνου, με τις υποψίες να πέφτουν σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Το συμπέρασμα της δολοφονίας προκύπτει και από ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη τριών επιστημόνων, που έγινε έπειτα από εκταφή της σορού στο Αρσένι Σκύδρας Πέλλας. Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Κύπρου, ωστόσο, όπου ζούσε τα τελευταία δέκα χρόνια η κοπέλα, έκλεισαν τον φάκελο της υπόθεσης με το σκεπτικό ότι ο θάνατος επήλθε από “ασφυξία από μονοξείδιο του άνθρακα”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Μακεδονία” η Χριστίνα, όπως περιγράφουν οι συγγενείς της, έφυγε από το Αρσένι Σκύδρας πριν από δώδεκα χρόνια και ζούσε στην Αγία Νάπα της Κύπρου με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της. Το μεγαλύτερο παιδί της, σήμερα 13 ετών, έχει γεννηθεί στη Σκύδρα, ενώ τα άλλα δύο, 10 και 8 ετών, στην Κύπρο. Όλα αγόρια. Έξι χρόνια μετά την εγκατάστασή της στην Κύπρο, ήρθε σε διάσταση με τον σύζυγό της, δεν ήταν όμως δυνατόν να γυρίσει στην Ελλάδα, διότι για την επιστροφή των τριών παιδιών χρειαζόταν η ενυπόγραφη έγκριση του πατέρα, η οποία τελικά δόθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό της.

Το πρωί της 16ης Μαρτίου 2012 η Χριστίνα βρέθηκε νεκρή, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της, φορώντας τα αθλητικά της παπούτσια. Στο δωμάτιο είχε διαπιστωθεί περιορισμένης έκτασης φωτιά, η οποία αναπτύχθηκε μόνο στο δεξιό μέρος του κρεβατιού, στην κουβέρτα, χωρίς να επεκταθεί στα γύρω εύφλεκτα αντικείμενα. Η φωτιά προκάλεσε εγκαύματα μερικού πάχους στην πάνω πλευρά του δεξιού χεριού, στο δεξιό κορμό και στο δεξιό της κεφαλής.

Οι συγγενείς της Χριστίνας συγκέντρωσαν μαρτυρίες, στοιχεία και διενέργησαν έρευνες στην Κύπρο, βάσει των οποίων: Η κοπέλα ξύπνησε το πρωί, ετοίμασε τα παιδιά της και πηγαίνει τα δύο μικρότερα παιδιά στο σχολείο. Ο μεγαλύτερος γιος παραμένει στο διαμέρισμα, για να φύγει μόνος του για το σχολείο. Στις 7.40 π.μ., όπως κατατέθηκε σε μαρτυρία, ένα γνωστό πρόσωπο επισκέπτεται το σπίτι και παραμένει στο διαμέρισμα. Το μεγαλύτερο παιδί φεύγει για το σχολείο στις 7.50 π.μ., ενώ η Χριστίνα επιστρέφει στο σπίτι περί τις 8 π.μ. Το πρόσωπο που παρέμενε και περίμενε στο σπίτι δήλωσε στην αστυνομία ότι είδε την 30χρονη μόνο για 5 λεπτά και έφυγε. Στην πρώτη του κατάθεση αρνήθηκε ότι πήγε στο διαμέρισμα και αναγκάστηκε να το παραδεχτεί μετά τη μαρτυρία του παιδιού.

Στο σπίτι της 30χρονης είχε πάει στις 8.20 π.μ. με 8.30 π.μ. η συνονόματη φίλη της Χριστίνα, με την οποία είχε ραντεβού για να πάνε στο κομμωτήριο στις 9 π.μ. Η φίλη χτυπούσε το κουδούνι αλλά κανείς δεν απαντούσε. Έπαιρνε τηλέφωνο στο κινητό και πάλι δεν ελάμβανε απάντηση. Ταυτόχρονα μυρίζει καπνό από το διαμέρισμα και ειδοποιεί την πυροσβεστική υπηρεσία. Οι πυροσβέστες έφτασαν, αλλά για να μην σπάσουν την πόρτα πήγαν στο σχολείο και πήραν τα κλειδιά του σπιτιού από το μεγαλύτερο παιδί. Δεν μπόρεσαν να μπουν στο σπίτι όμως διότι η πόρτα είχε κλειδιά από μέσα. Τελικά έσπασαν το παράθυρο, μπήκαν μέσα και αντίκρισαν την εικόνα της νεκρής Χριστίνας.

Η ιατροδικαστής που πήγε στο σημείο δήλωσε αμέσως στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι “η Χριστίνα πέθανε από ασφυξία συνεπεία εισπνοής των αερίων της καύσεως”. Αυτό κατέγραψε και στην ιατροδικαστική έκθεση, και η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο. Το σενάριο είναι ότι η Χριστίνα ξάπλωσε στο κρεβάτι λίγο μετά τις 8 το πρωί, άνοιξε το λάπτοπ, άναψε τσιγάρο, την πήρε ο ύπνος, πήρε φωτιά η κουβέρτα από το τσιγάρο, αναδύθηκαν καπνοί, εισέπνευσε η 30χρονη και βρήκε τον θάνατο.

Στην Κύπρο για να μεταφέρει τη σορό της κοπέλας μετέβη ο θείος της, ο οποίος φρόντισε να βγάλει φωτογραφίες από τον χώρο και τη νεκρή. “Ήταν πολύ χαρούμενη διότι είχε πάρει έγκριση από τον εν διαστάσει σύζυγο της και θα ερχόταν στην Ελλάδα. Περίμενα από ημέρα σε ημέρα τηλέφωνο να την πάρουμε από το αεροδρόμιο και τελικά την έφεραν νεκρή”, περιγράφει στη “ΜτΚ” ο κ. Χριστόφορος Καλαϊτζίδης, πατέρας της άτυχης κοπέλας. “Ο υπάλληλος του γραφείου κηδειών μόλις την είδε ενημέρωσε τον γαμπρό μου ότι η Χριστίνα είχε μελανιά στο μάτι και στο μέτωπο από χτυπήματα και πρότεινε να κάνουμε ιατροδικαστική εξέταση. Εκείνος (ο γαμπρός) απάντησε ότι έγινε ιατροδικαστική κι ότι ήταν καλύτερο να προχωρήσουμε την κηδεία, αφού περιμέναμε άγρυπνοι τρεις ημέρες”, σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι “δεν πίστεψα ότι η κόρη μου πέθανε από αναθυμιάσεις. Είμαι βέβαιος 100% ότι πρόκειται για δολοφονία”.

Η οικογένεια κάλεσε τον καθηγητή Ιατροδικαστικής στο ΑΠΘ Ματθαίο Τσούγκα, ο οποίος, βάσει των φωτογραφιών που έδειχναν χτυπήματα στο πρόσωπο της Χριστίνας, ζήτησε εκταφή. Δόθηκε έγκριση από την εισαγγελία Πέλλας και έγινε εκταφή στις 31 Οκτωβρίου 2012 παρουσία του κ. Τσούγκα και των ιατροδικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης Ελένης Ζαγγελίδου και Μηνά Γεωργιάδη. Οι ιατροδικαστές αποφάνθηκαν ότι η ασφυξία ως αιτία θανάτου δεν ευσταθεί. “Από τα στοιχεία προκύπτουν μερικά πολύ κρίσιμα ερωτηματικά καθώς και στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν ότι ο θάνατος της Χριστίνας Καλαϊτζίδου ουδόλως προήλθε από εισπνοή αερίων καύσεως αλλά από άλλο λόγο και πιθανότατα να πρόκειται περί εγκληματικής πράξεως”, δηλώνει ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας.

Η ιατροδικαστής της Κύπρου που έκανε τη μεταθανάτια εξέταση βεβαιώνει ότι το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα της κοπέλας βρέθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα του 2% και την ίδια ώρα αποδίδει τον θάνατο σε εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Για να επέλθει ο θάνατος, λένε οι ιατροδικαστές, πρέπει ο κορεσμός σε μονοξείδιο του άνθρακος να υπερβαίνει το 50% – 60%. Ο μέσος καπνιστής έχει κορεσμό του αίματος με μονοξείδιο του άνθρακα περίπου 6%-8% δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από τη “δόση” που εισέπνευσε η Χριστίνα.

Στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται ότι δεν υπήρχε τίποτε το παθολογικό στον εγκέφαλο ενώ, όπως διαπίστωσαν οι τρεις ιατροδικαστές, ουδέποτε είχε ανοιχτεί το κρανίο και ανοίχτηκε μετά την εκταφή. Επίσης, αναφέρεται ότι η τραχεία φέρει καπνό όταν η τραχεία δεν είχε ανοιχτεί και ανοίχτηκε πρώτη φορά μετά την εκταφή και δεν βρέθηκε καπνός. Στο πρόσωπο της νεκρής υπήρχαν εμφανέστατες θλαστικές κακώσεις, οι οποίες δεν περιγράφηκαν στην αρχική ιατροδικαστική έκθεση, ενώ δεν αξιολογήθηκαν σαν μεταθανάτια τα εγκαύματα, την ώρα που διακρίνονται “ζωηρές αντιδράσεις”, όπως συμβαίνει σε εγκαύματα επί ζώντων ανθρώπων (κόκκινα σημάδια).

Οι φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο θείος και οι φωτογραφίες των αρχών της Κύπρου δείχνουν, όπως υποστηρίζει ο ιατροδικαστής κ. Τσούγκας, ότι η κοπέλα φέρει θλαστική εκχύμωση και οίδημα δεξιάς οφρύος, θλαστική εκχύμωση και οίδημα άνω βλεφάρου δεξιού οφθαλμού, εκδορές ρινός, θλαστικό οίδημα μετά εκχυμώσεων του αριστερού ημιμορίου του άνω χείλους του στόματος καθώς και ηπιότερες κατά το κάτω χείλος εκδορές κατά την αριστερά μετωπιαία χώρα. Οι κακώσεις αυτές δεν συνάδουν με θάνατο από εισπνοή αερίων. Τα εγκαύματα εμφανίζουν εικόνα μεταθανάτιων εγκαυμάτων, δηλαδή όταν ξέσπασε η φωτιά, η Χριστίνα ήταν νεκρή. Ο λάρυγγας δεν έφερε ίχνος αιθάλης όπως και επίσης δεν ευρέθη μακροσκοπικά αιθάλη εις το τραχειοβρογχικό δέντρο. Αυτό σημαίνει για τους ιατροδικαστές ότι ουδέποτε η Χριστίνα Καλαϊτζίδου εισέπνευσε αέρια εκ της πυράς.

Ερωτηματικά προκαλεί στους τεχνικούς συμβούλους της οικογένειας του θύματος το γεγονός ότι στο κρεβάτι και δίπλα στο πτώμα στον χώρο του δωματίου βρέθηκε το Laptop της Χριστίνας, χωρίς όμως να έχει μετασχηματιστή. Η κοπέλα είναι αδύνατο να πήρε το λάπτοτ χωρίς καλώδιο, αφού η μπαταρία του δεν διαρκούσε πάνω από 3 λεπτά. Η φωτιά δεν μπόρεσε να εξαπλωθεί, διότι η πόρτα του δωματίου ήταν κλειστή και δεν είχε αρκετό αέρα. Γιατί η Χριστίνα είχε σε κάθε εξώθυρα ή μπαλκονόπορτα του διαμερίσματος της δύο και τρεις σύρτες; Ποιον φοβόταν μην της κάνει κακό; Πώς είναι δυνατόν ένα άτομο που περιμένει να φύγει σε λίγα λεπτά για το κομμωτήριο να ξαπλώσει με τα ρούχα στην κρεβατοκάμαρα, να πάρει δίπλα το λάπτοπ, να καπνίσει, ενώ μπορούσε να περιμένει στην κουζίνα; Πώς είναι δυνατόν άτομο που μέχρι τις οκτώ και λίγα λεπτά είναι σε πλήρη εγρήγορση να έχει καεί στο χέρι χωρίς να αντιδράσει; Σημειώνεται ότι ο πόνος από έστω και μικρό έγκαυμα είναι ιδιαίτερα ισχυρός και κινητοποιεί το άτομο, ώστε να αποφύγει την πηγή του πυρός.

Τα νέα στοιχεία στάλθηκαν στην εισαγγελία της Κύπρου, προκειμένου να γίνει αναψηλάφηση της υπόθεσης, αλλά η οικογένεια έναν χρόνο και πλέον μετά δεν έχει πάρει καμία ειδοποίηση. “Έστειλα τρεις επιστολές στον γενικό εισαγγελέα και μου είπε ότι θα διερευνηθεί το θέμα. Έχουν περάσει μήνες και δεν έγινε τίποτε”, παραπονείται ο πατέρας, δηλώνοντας ότι όσο ζει θα αγωνίζεται για την επανεξέταση της υπόθεσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: