Επικοινωνία Κοτζιά-Κέρι για Ουκρανία, Ρωσία και τις διαπραγματεύσεις

Κοινοποίηση:
E33426149063C33903F4BD4B7DFEBDF9

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, είχε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Κατά τη συνομιλία, που σύμφωνα με το ΥΠΕΞ έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, τέθηκαν επί τάπητος η κατάσταση στην Ουκρανία, υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας του Μίνσκ για εκεχειρία, και οι σχέσεις με τη Ρωσία – στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης του κ. Κοτζιά στη Μόσχα.

Από τη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Κοτζιάς είχε σημειώσει πως η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και της Ε.Ε.. Η νέα ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων και οριζόντιων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία,, με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο κ. Κοτζιάς είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο αντήλλαξε απόψεις για τη συμφωνία του Μινσκ.

Στο μέτωπο των διαβουλεύσεων με τους εταίρους-πιστωτές, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας να βρεθεί κοινός τόπος για ένα πρόγραμμα που θα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την ανασυγκρότηση της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα θα θέτει τέλος στη λιτότητα και θα διασφαλίζει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο κ. Κέρι, από την πλευρά του, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος στήριξης που θα εξασφαλίζει την έξοδο από την κρίση.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: