ΕΝΟΑ: Κινδυνεύει με αφανισμό ο όμιλος των Ολυμπιονικών

Κοινοποίηση:
1

Σε δίνη γραφειοκρατικών προβλημάτων το ιστορικό σωματείο – Στο κενό οι προσπάθειες για εξεύρεση χώρου μετεγκατάστασης του ομίλου
Ένα από τα ιστορικότερα ναυταθλητικά σωματεία της Ελλάδας, αθλητική κοιτίδα των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, η συνέχεια των ναυτικών ομίλων Αλεξανδρείας, Καίρου και Πορτ Σάιντ και φυτώριο Ολυμπιονικών, κινδυνεύει με αφανισμό. Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, με έδρα τον Άγιο Κοσμά, βρίσκεται σε μία δίνη γραφειοκρατικών προβλημάτων, αντιμέτωπος με την αδιαφορία των αρμοδίων Αρχών και δίνει έναν αγώνα, χωρίς αύριο, για να προασπίσει την ίδια του την ύπαρξη.

Τον αγώνα δίνουν η διοίκησή του, οι εκατοντάδες αθλητές του, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και οι κοινότητες των Ελλήνων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Όλα άρχισαν το 2012 με την ψήφιση του νόμου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».

Βάσει και των μνημονιακών δεσμεύσεων η παραλία της ευρύτερης περιοχής και όλοι οι χώροι πρέπει να παραδοθούν στην Πολιτεία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του ΕΝΟΑ. Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκησή του έκανε και κάνει προσπάθειες για να δοθεί λύση και βασικά να βρεθεί ο χώρος μετεγκατάστασης του Ομίλου ώστε να συνεχίσει να υφίσταται. Οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί με άλλους Ομίλους της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα επιβάλλονται στον ΕΝΟΑ , αλλεπάλληλα πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ , « για την παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος». Την ίδια σε όμορους συλλόγους τα πρόστιμα διαγράφονται.

Σε κάθε περίπτωση οι έλληνες Αιγυπτιώτες υπογραμμίζουν και ξεκαθαρίζουν: «δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αντίθετοι με την ανάπτυξης της περιοχής. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε μέρος της ανάπτυξης».

Ο χώρος αυτός έχει τη δική του ιστορία. Παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος στους Έλληνες εξ Αιγύπτου όχι απλά για να ασκούν αθλητική δραστηριότητα, αλλά σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην πατρίδα Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου στο πλευρό της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Μέσω του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας ο Όμιλος της Αλεξάνδρειας, όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή είχε παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του στη Διοίκηση του Ελληνικού Ναυτικού. Η συνδρομή των Ελλήνων της Αιγύπτου για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, της Ελλάδας, αναγνωρίζεται σήμερα με τον χαρακτηρισμό τους σαν …καταπατητές!

Στις 14 Μαρτίου 2018 εστάλη στον ΕΝΟΑ επιστολή από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής:

« Επειδή παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Εταιρείας μας , δεν έχετε απελευθερώσει ως οφείλατε τους χώρους τους οποίους κατέχετε αυθαίρετα στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά-παρά το γεγονός ότι και η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά ( νυν Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου) έχει εκδώσει , κατά του Ομίλου σας, Πρωτόκολλο Αυθαίρετης Χρήσης και Διοικητικής Αποβολής σας από το ακίνητο- σας καλούμε δια της παρούσης να αποχωρήσετε άμεσα από το ακίνητο και να μας παραδώσετε όλους τους ως άνω χώρους ελεύθερους προς χρήση, άλλως σας δηλώνουμε ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα από τον νόμο μέτρα για την απομάκρυνσή σας από το ακίνητο και για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου συμφέροντος».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: