Σίγουρα δεν είναι ασυνήθιστο για τα ψάρια και άλλα όντα των ωκεανών να πεθάνουν και να τα ξεβράσει το νερό, αλλά αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο μήνα με τα μαζικά περιστατικά θανάτων θαλασσίων ειδών σε όλο τον πλανήτη είναι τουλάχιστον ανησυχητικό…
Σε μέρη όπως η Χιλή και το Βιετνάμ, έχει ήδη φτάσει στο επίπεδο όπου πλέον θεωρείταιι ως μεγάλη εθνική κρίση. Οι άνθρωποι βλέπουν τις ακτές τους να είναι απολύτως θαμμένες από νεκρά πλάσματα της θάλασσας, και αρχίζουν να τρομοκρατούνται!
Για παράδειγμα, απλά δείτε τι συμβαίνει στη Χιλή αυτή τη στιγμή. Η κάτωθι αναφορά προέρχεται από ένα άρθρο του Smithsonian Magazine με τίτλο «Γιατί οι παραλίες της Χιλής καλύπτονται με νεκρά ζώα;»
Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Χιλή είναι σχεδόν όλη παράλια, και αυτό αποτελεί γεωγραφική απροσδόκητη επιτυχία που σημαίνει ότι η χώρα είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες της. Αλλά η φήμη αυτή μπορεί να αλλοιωθεί χάρη σε ένα νέο αξιοθέατο στις χιλιανές ακτές: νεκρά ζώα. Παρα πολλά! Σωρούς στην πραγματικότητα. Όπως αναφέρει η Giovanna Fleitas για την Agence France-Presse, οι παραλίες της χώρας της Νότιας Αμερικής καλύπτονται με σωρούς από νεκρά πλάσματα της θάλασσας, και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί.
Όπως γράφει η Fleitas, τους τελευταίους μήνες στις ακτές της Χιλής, έχουν ξεβραστεί πάνω από 300 φάλαινες, 8.000 τόνοι σαρδέλες, και σχεδόν 12% των ετήσιων αλιευμάτων σολομού της χώρας.
Τι προκαλεί το «τσουνάμι του θανάτου»;
Οι αρχές στη Χιλή προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό, αλλά κανείς δεν φαίνεται να είναι αρκετά σίγουρος για το τι προκαλεί αυτό το τσουνάμι του θανάτου.
Στο Βιετνάμ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Μιλάμε για τόσο πολλά νεκρά ψάρια και μύδια κατά μήκος της ακτής που έχουν επιστρατευτεί στρατιώτες για να τα θάψουν!
Εκατομμύρια ψάρια έχουν ξεβραστεί νεκρά κατά μήκος 125 χιλιομέτρων της ακτής του Βιετνάμ σε μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές της χώρας.
Αλλά και αλλού στην Ασία, υπήρξαν παρόμοια περιστατικά. Για παράδειγμα, το CNN αναφέρει ότι σε μια λίμνη στη νότια Κίνα αυτή τη στιγμή ασχολούνται με 35 τόνους νεκρών ψαριών. Συγκεκριμένα, οι σωροί των ψαριών ξεβράστηκαν σε μια λίμνη στην επαρχία Χαϊνάν, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν.
Οι κάτοικοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη ρύπανση, αλλά και οι τοπικές αρχές, δήλωσαν πως τα ψάρια πέθαναν ως αποτέλεσμα της αλλαγής της αλατότητας.
Από την άλλη πλευρά του κόσμου, παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε μεγάλες λίμνες. Παράδειγμα στη Βολιβία στη λίμνη Alalay, στην κεντρική Βολιβία κοντά στην πόλη της Κοτσαμπάμπα.
Αλλά και στη Βραζιλία…
Περισσότεροι από 200 τόνοι νεκρά ψάρια απομακρύνθηκαν από τη λίμνη Furnas την Κυριακή 1 Μαΐου.
Επίσης μέσα στον τελευταίο μήνα, 40 τόνοι ψαριών βρέθηκαν νεκρά στην Ινδία, 65 τόνοι ψαριών στην Καμπότζη, 70 τόνοι ψαριών στην Κολομβία, και εκατομμύρια ψαριών στην Ινδονησία.
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;
Θα μπορούσε να είναι πιθανό αυτοί οι μαζικοί θάνατοι κατά κάποιον τρόπο να σχετίζονται με τις ανησυχητικές αλλαγές στον πλανήτη γη που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας;
Χωρίς αμφιβολία, έχουμε δει μια δραματική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας κατά τους πρώτους μήνες του 2016. Υπήρξε μια σειρά από καταστρεπτικούς σεισμούς σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.
Κάποιοι αναλυτές συνδυάζουν το φαινόμενο με τις συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα με το επιχείρημα ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά μαζικών θανάτων ψαριών έχουν συμβεί σε χώρες που συνορεύουν με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κι εκείνοι που παραπέμπουν στις προφητείες επικαλούμενοι τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης Σοφονία και Ωσηέ που προειδοποιούσαν τους Ιουδαίους με πύρινα κηρύγματα και μιλούσαν για νεκρά ψάρια…
Νινευή: Η «φαυλίστρια πόλη των αιμάτων»
Μια από τις δεκάδες προφητείες του «ιερού προφητικού λόγου» που διαφυλάχθηκε στις σελίδες της Π. Διαθήκης είναι αυτή που δια μέσου των προφητών Ναούμ και Σοφονία ανήγγειλε ο «Κύριος των δυνάμεων» (Γιαχβέ Σαβαώθ) ως καταδικαστική κρίση, κατά της Νινευή, της ξακουστής πρωτεύουσας της αρχαίας Ασσυρίας.
Η Νινευή εξαιτίας της αιματοχυσίας και της σκληρής ωμότητας των βασιλιάδων της, έμεινε στην ιστορική μνήμη του Ισραήλ ως η «φαυλίστρια πόλη, η πόλη των αιμάτων».
Η αρχαιότατη ιστορία της, σκεπασμένη με την αχλύ του θρύλου και του μύθου, προβάλλει για ιδρυτή της, τον Ασσούρ. Και σαν εξωραϊστές της, τον Νίνο και τη θρυλική Σεμίραμις. Από το βιβλίο της Γένεσης πληροφορούμαστε ότι ιδρυτής της υπήρξε ο πολεμοχαρής σκληρός κυνηγός Νεβρώδ (Γεν. 10:11, 12, Μιχαίας 5:6). Αρχαιολογικές και ιστορικές ενδείξεις δείχνουν ότι ήταν κατοικημένη από τη 2η χιλ. π.Χ. Μετά από πολλούς αιώνες, η πόλη έγινε πρωτεύουσα της Ασσυριακής αυτοκρατορίας, επί Σενναχειρίμ (7ος π.χ. αιώνας), ο οποίος μάλιστα την εξωράισε και έκτισε το μεγάλο τείχος της Νινευή μήκους 15 χιλιομέτρων περίπου. Η πόλη, ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τίγρη, σχεδόν απέναντι της σημερινής Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ.
Η Νινευή μαζί με τα προάστιά της, τη Χαλάλ και Ρεσέν, αποτελούσαν μια μεγάλη πόλη. Σύμφωνα με τον ιστορικό του 1ου π.Χ. αιώνα, Διόδωρο το Σικελιώτη, ήταν χτισμένη πάνω σε υψώματα, λόφους. Είχε σχήμα παραλληλόγραμμο, μήκους 150 σταδίων και πλάτους 90 σταδίων, περίμετρο 480 στάδια (64 μίλια) δηλαδή, περίπου όσο είναι το σημερινό Λονδίνο με τα προάστιά του!
Γύρω στον 8ο–7ο π.Χ. αιώνα, στη διάρκεια των βασιλιάδων Σαλμανασάρ, Σαργών Β΄, Σενναχειρίμ και Εσαραδδών, η Ασσυρία και η Νινευή βρίσκονταν στον κολοφώνα της δύναμης, της δόξας και της στρατιωτικής των δύναμης. Οι βασιλιάδες της Νινευή την εποχή εκείνη, είχαν ξεπεράσει την ισχύ και την επιρροή της Βαβυλώνας. Ο Ασουρμπανιμπάλ μάλιστα, το 648 π.Χ. την είχε καταστρέψει, καθώς και ο Σενναχειρίμ το 689 π.Χ και με τα ισχυρά στρατεύματά τους, σκορπούσαν το φόβο και τον τρόμο σ’ όλους τους μικρούς λαούς της Εγγύς Ανατολής. Γι’ αυτό, οι βασιλείς τους, έσπευδαν να συμβιβαστούν και να υποκύψουν στις επιθυμίες των Ασσυρίων, γενόμενοι φόρου υποτελείς (πρβλ. Β΄ Βασ. 16:9, 17:3, 5, 6, Β΄ Χρον. 33:11). Οι εχθροί της περήφανης πόλης, όσοι δεν έσκυβαν υποτακτικά το κεφάλι, αφανίζονταν με θηριώδεις τρόπους.
«Η αλαζονεία των επηρμένων ματιών της»
Οι Ασσύριοι βασιλιάδες εφάρμοζαν την πολιτική της μεταφοράς των αιχμαλώτων των λαών σ’ άλλες χώρες, ώστε να αφομοιωθούν και να χάσουν την εθνική τους ταυτότητα (πρβλ. Β΄ Βασ. 17:24). Τους αιχμαλώτους πολέμου, τούς περίμενε φρικιαστικός θάνατος με τρομερά βασανιστήρια. Δεμένοι με αγκίστρια από τη μύτη ή τα χείλια τους, οι αιχμάλωτοι σέρνονταν με σχοινιά. Ο αιμοβόρος βασιλιάς και οι στρατιώτες του, τους έβγαζαν τα μάτια με την αιχμή του δόρατος! Άλλοι αιχμάλωτοι δοκίμαζαν αφάνταστους πόνους πριν πεθάνουν με ανασκολοπισμό, ή πριν καούν ή γδαρθούν ζωντανοί. Έγδερναν τους αιχμαλώτους πολέμου και με τα δέρματά τους, έντυναν τις κολώνες των ναών τους. Από τους αρχαιολόγους έχουν αποκαλυφθεί στα ερείπια των ανακτόρων παραστάσεις, που απεικονίζουν αυτού του είδους τα βασανιστήρια και μεθόδους εκτελέσεως. Χιλιάδες παιδιά, τα έριχναν στη φωτιά. Έφτιαχναν λόφους, μ’ ανθρώπινα κρανία! Τους έκοβαν τις μύτες, τα αυτιά και τα δάχτυλα!
Οι πόλεις που τολμούσαν να αντισταθούν, κυριεύονταν, ερημώνονταν, πυρπολούνταν και ισοπεδώνονταν από τις θηριώδεις μιλιταριστικές δυνάμεις της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Σαν λιοντάρι, ο Ασσύριος βασιλιάς έφερνε τη λεία του στα λιονταράκια του και αποθήκευε θηράματα, σύμφωνα με τον παραστατικό τρόπο των λόγων του προφήτη Ναούμ που με μια ζωντανή, χυμώδη ποιητική γλώσσα, μας έδωσε το «επιθανάτιο άσμα της Νινευή», στο ομώνυμο βιβλίο του.
Η Νινευή επί δεκάδες χρόνια απόκτησε τεράστια φήμη. Για την απερίγραπτη σκληρότητα των βασιλιάδων της, για την «αλαζονεία των επηρμένων ματιών της», για το «εμπόριο των εμπόρων της που ήταν πολυπληθέστεροι απ’ τα άστρα του ουρανού», για τη λαφυραγώγηση, την καταπίεση και τον εκβιασμό των αδυνάτων από τα στρατεύματά της, για την τρομοκρατία, και για τη φαυλότητα, την ειδωλολατρία, τον πλούτο και την τρυφηλή ζωή των κατοίκων της (Ναούμ 2:9). Ήταν η φαυλίστρια πόλη των αιμάτων! Η ασσυριακή Ρώμη της εποχής των Καισάρων!
Για ένα χρονικό διάστημα οι κάτοικοι της πόλης, φάνηκε σα να μετάνιωσαν για την ανομία τους, ακούγοντας το άγγελμα του προφήτη Ιωνά, που στάλθηκε από το Θεό για να κηρύξει, στον 9ο–8ο π.Χ. αιώνα. Αλλά πολύ γρήγορα και πάλι, άρχοντες, στρατός και λαός, συνέχισαν τον ίδιο αχαλίνωτο τρόπο ζωής. Με αποτέλεσμα να επισύρουν την δίκαιη, οριστική και αμετάκλητη καταδικαστική κρίση του Θεού (πρβλ. Ιερ. 18:7–10, Ναούμ 1:2, 3, 7, 9) όταν η μακροθυμία του υποχώρησε προ της δικαιοσύνης του. Έτσι, η αλαζονική πόλη που διακήρυττε, «εγώ είμαι και δεν είναι άλλη εκτός εμού», σύμφωνα με το θείο θέλημα, θα καταστρέφονταν από άλλους εχθρικούς λαούς και θα εξαφανιζόταν από τον χάρτη της ιστορίας!
Ο Ναούμ και οι προφητικές κρίσεις του Θεού
Ο μεταγενέστερος προφήτης Ναούμ, χρονικά και ιστορικά συμπληρώνει τον προφήτη Ιωνά. Εδώ έχουμε την συνέχεια της ίδιας ηθικής ιστορίας (John Davison).
Ο προφήτης Ναούμ (= παρηγοριά) με θεία έμπνευση κατέγραψε τις προφητικές κρίσεις του Θεού (βιβλίον οράσεως Ο΄) ενάντια στην «καθεστώσα» δείχνοντας ότι οι πιστοί Ιουδαίοι θα πρέπει να αποβλέπουν στον Θεό ως παρηγοριά και «πραγματικό οχυρό», που θα τους προστάτευε από τις άδικες επιθέσεις της Νινευή (Ναούμ 1:3, 7, 15). Αυτές οι κρίσεις (74% του βιβλίου) αποτέλεσαν και το «λήμμα», το επιθανάτιο άσμα της.
2:13: «Ιδού εγώ είμαι εναντίον σου… και θα κάψω τις άμαξές σου (το πλήθος σου Ο΄)… μέχρι καπνού… Δεν θα ξανακουσθεί η φωνή των πρέσβεών σου».
3:13: «… οι πύλες της γης σου θα ανοιχτούν στους εχθρούς σου· φωτιά θα καταφάγει τις αμπάρες σου».
2:6: «Οι πύλες των ποταμών θα ανοιχθούν και τα παλάτια θα διαλυθούν».
3:15: «Φωτιά όμως θα σε καταφάγει».
3:19: «Δεν είναι ίαση στο σύντριμμά σου· η πληγή σου είναι θανάσιμη».
1:8: «Με πλημμύραν κατακλύζουσα θα κάνει συντέλεια του τόπου της και σκοτάδι θα καταδιώξει τους εχθρούς του».
1:10: «Καθώς είναι μπλεγμένοι τώρα σαν τ’ αγκάθια και μεθυσμένοι απ’ το πολύ κρασί, θα φαγωθούν απ’ τη φωτιά εντελώς, καθώς κατάξερο άχυρο».
2:9: (10): «Αρπάζετε ασήμι, πορθητές, χρυσάφι αρπάξτε! Η πόλη είναι γεμάτη θησαυρούς, πληθώρα τα πολύτιμα αντικείμενα».
«Ιδού εγώ είμαι εναντίον σου λέγει ο Κύριος των δυνάμεων… θέλω σε καταισχύνει και θέλω σε καταστήσει εις θέαμα. Και πάντες οι βλέποντές σε θέλουσι φεύγει από σου, και θέλουσι λέγει, Η Νινευή ερημώθη· τις θέλει συλληπηθή αυτήν;».
Πηγή: ekklisiaonline.gr