Απαλλοτριώνεται το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στο Μπράουναου με απόφαση της αυστριακής Βουλής.
Η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία και ήρθε λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα όπου παρ” ολίγον να εκλεγεί ακροδεξιός υποψήφιος.
Στόχος είναι το σημείο να αλλάξει ριζικά ώστε να πάψει να γίνεται σημείο αρρωστημένου «προσκυνήματος» νεοναζί -το πώς δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Η ασάφεια του αν το κτίριο θα κατεδαφιστεί, καλυφθεί ή θα γίνει «αγνώριστο» ήταν ο λόγος για τον οποίο είπαν «όχι» οι λίγοι που καταψήφισαν.
Κατά της απαλλοτρίωσης τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές του μικρού κόμματος «Ομάδα Στρόναχ» του εκκεντρικού Αυστρο-Καναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ και μερικοί από τους βουλευτές του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ. Άγνωστο παραμένει το ποσό που θα καταβληθεί στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού, ενώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η μελλοντική χρήση του από τον νέο ιδιοκτήτη του,το αυστριακό κράτος.
Ο ομοσπονδιακός νόμος που ψηφίστηκε από την αυστριακή Βουλή προβλέπει την μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του, στην οποία θα καταβληθεί τώρα η αναλογούσα αποζημίωση.
Με τον νόμο δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.
Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχεται σε 4.800 ευρώ που «μοιράζονται» σε αναλογία 60-40, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.
Σε παλαιότερες τοποθετήσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως «καθαρότερης λύσης» ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (δηλαδή η πρόσοψή του) έχει κριθεί ως διατηρητέο.
Η πόλη ζει με την κηλίδα ότι γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην Ιστορία.