Εγκρίθηκαν αλλά…θα περιμένουν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Κοινοποίηση:
oukraniko-tank

Εγκρίθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι νέες κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, με… αφορμή τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, ωστόσο δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άμεσα. Την έγκριση του καταλόγου των κυρώσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η εφαρμογή τους θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.

«Οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή (…) εντός των επόμενων ημερών. Έτσι θα υπάρξει χρόνος για την αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας (στην Ουκρανία) και του ειρηνευτικού σχεδίου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

«Αναλόγως με την κατάσταση επί του πεδίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να αναθεωρήσει τις συμφωνημένες κυρώσεις εν μέρει ή στο σύνολό τους», πρόσθεσε ο Ρομπάι, σημειώνοντας ότι ο στόχος των Βρυξελλών είναι να ενθαρρύνουν «την αλλαγή πορείας στις ενέργειες της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την ανατολική Ουκρανία».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία νεότερη πληροφορία για τις νέες κυρώσεις, το πλήρες περιεχόμενο των οποίων θα αποκαλυφθεί όταν δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα γίνει προτού να περάσουν αρκετές ημέρες.

Τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο αρχικά να εφαρμοστούν από αύριο Τρίτη, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις είναι πιθανό να ανασταλούν, εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Στην σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ υπήρξαν ωστόσο διαφωνίες. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι «δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» στην επιβολή των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών “διπλής χρήσης”, στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης να συνεχίσουν το διάλογο με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και «ο διάλογος θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του Ποροσένκο διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του ενώ πραγματοποιούσε μια συμβολική επίσκεψη στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response