Τα πάνω κάτω…
Τα κόκκινα δάνεια «στοιχειώνουν» την «αριστερή» κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της! Πολλά τα σενάρια που ακούγονται, αλλά αν δεν πει το ΝΑΙ η τρόικα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα…
Σε εφαρμογή μπαίνει έως το τέλος του Φεβρουαρίου το σχέδιο που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα καθώς και το ακριβές ποσοστό που κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων.
Με τον τρόπο αυτό κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να ανακτήσει στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρησιακά δάνεια.
Ταυτόχρονα η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν την κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων και να «πιάσουν τους στόχους».
Το σημαντικό στοιχείο είναι πως ήδη το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων και άρα όλοι γνωρίζουν τη «βάση» της επεξεργασίας και των αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, τόσο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων «κόκκινων» δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνουν το ποσό των 107 δισ. ευρώ.
Βασισμένοι λοιπόν στο αστρονομικό αυτό νούμερο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα μπουν στη ζωή μας είναι οι εξής:
- Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας.
- Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.
- Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους.
- Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.
Τα σενάρια που διαβάσατε είναι εξαιρετικά σκληρά, αλλά μην ξεχνάτε πως μπροστά σε όλους βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια των 107 δις, οπότε ίσως τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα!