Δεύτερος περίπατος στα Αρχοντικά της Κηφισιάς. Μια περιήγηση που μάγεψε…!

Κοινοποίηση:
14

Εμβληματικές κατοικίες της Κηφισιάς και δρόμοι με ιστορία αποκάλυψαν τα μυστικά τους, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο σε 500 περιπατητές που συμμετείχαν στη δράση «Ξαναζούν τα Αρχοντικά» που διοργάνωσε για δεύτερη φορά ο Δήμος Κηφισιάς.

Η Κηφισιά αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για την Αττική.  Πέραν του φυσικού της κάλλους, η  πόλη μας διαθέτει περίπου 160 αρχοντικά, τα οποία αποτελούν μια ζωντανή παρακαταθήκη διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων που επηρέασαν το αστικό τοπίο της χώρας μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Εθελοντισμού Ζέτη Κασιμάτη.

Η πρωτότυπη βόλτα περιήγησης στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική σε τέσσερα αρχοντικά και ισάριθμους δρόμους με παρελθόν και αρχιτεκτονικό πλούτο ενθουσίασε τους περιπατητές τόσο για την άρτια οργάνωση όσο και για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση που παρείχαν οι εθελοντές- ξεναγοί.

Τα παραδοσιακά μόνιππα  υποδέχθηκαν τους επισκέπτες στην οδό Δηλιγιάννη και η βόλτα στην Κηφισιά συνεχίστηκε στις οδούς Στροφυλίου, Ραγκαβή και Τατοΐου, σε μία διαδρομή γεμάτη πληροφορίες για τα ρωμαϊκά λουτρά και το περιβόητο «Θηρίο» (ο συρμός του ατμήλατου σιδηροδρόμου Αθηνών – Κηφισιάς). Τις πύλες τους άνοιξαν το εκκλησάκι της Παναγιάς Ξυδού καθώς και τέσσερις κατοικίες.

Συγκεκριμένα, η Βίλα Βαλλιάνου – Ρωμάνου κτίστηκε το 1890 σε στυλ που εισάγεται στην Ελλάδα επί Όθωνα: τέτοιες κτίζουν αρχιτέκτονες, όπως ο Χάνσεν και ο Τσίλλερ στην Αθήνα και την Κηφισιά, ειδικότερα.

Στην Βίλα Νόρμα συνδυάζονται τα «καλύτερα» στοιχεία από διαφορετικά στυλ και περιόδους, ενώ η Οικία Ράλλη (κτισμένη μεταξύ 1900 – 1905) παραπέμπει σε μεσαιωνικά-φρουριακά αρχιτεκτονικά πρότυπα.

Η Έπαυλη «Πύρνα» (διώροφο νεοκλασικό του 1915) ήταν η εξοχική κατοικία της οικογενείας του εφοπλιστή Γεωργίου Νικολάου, δίπλα στο ρέμα της Πύρνας.

Οι περιπατητές απέδρασαν από την καθημερινότητα με μια υπέροχη βόλτα ενώ στο τελευταίο σταθμό της περιήγησης παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα ρομαντικών χορών βαλς, ταγκό, φοξ τροταπό τους διδασκάλους χορού του Δήμου ΚηφισιάςΜαρία Μπελεφάντη και Γιώργος Τραχανή.    

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: