Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις ενώ ο Α/ΓΕΕΘΑ πετούσε με Μιράζ πάνω από τα Ίμια

Κοινοποίηση:
d2282ef4-de43-45df-94e1-958d931ae016

Την «λύσσα» της Άγκυρας προκάλεσε η πτήση ισχυρού συμβολισμού που πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πάνω από τα Ίμια με τους Τούρκους να προβαίνουν σε δεκάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκπαίδευσης μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της προσωπικής επαφής με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για την ημερήσια δραστηριότητα της 114 ΠΜ και έλαβε μέρος σε πτήση προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 331 Μοίρας, “ΘΗΣΕΑΣ”, επιβαίνων σε μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5, σε σχηματισμό ζεύγους αεροσκαφών. O Αρχηγός ΓΕΑ συμμετείχε στην πτήση, ενώ επέβαινε σε άλλο αεροσκάφος του σχηματισμού.

Εικονικές αερομαχίες και 34 τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, καθώς τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: