Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Πούτιν σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από την αντιπολίτευση.
Ποτάμι: Ισορροπία χωρίς ρήξη με την Ε.Ε.
Θετική χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία το Ποτάμι, τονίζει ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ρήξη με τους εταίρους. «Η Ελλάδα πρέπει να ασκεί πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική και κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση- όπως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα- είναι θετική. Σημαντική είναι επίσης η ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών αλλά και η επίτευξη συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα» επισημαίνει το Ποτάμι σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.
«Η εξωτερική πολιτική όμως οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Να ασκείται στη βάση μακροπρόθεσμων στόχων και όχι μέσω σπασμωδικών κι ευκαιριακών κινήσεων. Ο πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική λύση που επιδιώκει με την Ευρώπη προϋποθέτει μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη δε χτίζεται με συμπεριφορές «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία λοιπόν, αλλά όχι ρήξη στις σχέσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΚΚΕ: Η χώρα σε δίνη ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Το ΚΚΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διατηρώντας τον ευρωατλαντικό της προσανατολισμό, που περιλαμβάνει και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επιδιώκει την επέκταση των διαύλων συνεργασίας ανάμεσα στους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους και τους αντίστοιχους ρωσικούς, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Απ’ αυτούς τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ποια μονοπώλια, ρωσικά, ευρωενωσιακά ή αμερικάνικα θα καρπωθούν αυτόν τον πλούτο, ο λαός θα είναι και πάλι ο ζημιωμένος».
ΠΑΣΟΚ: Ελληνορωσικές σχέσεις σε ρεαλιστική βάση
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις. «Η καλλιέργεια και αναβάθμιση των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε., κυρίως της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Από την άποψη αυτή μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις, όπως και η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013», τονίζει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:
«Χαιρόμαστε επίσης γιατί προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του 2016 ως έτους Ελλάδας στη Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα που είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Ο εορτασμός αυτός ενισχύει και την πολιτιστική και την τουριστική συνεργασία. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν στη κοινή συνέντευξη Τύπου θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα :
– Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχέσης με το ΔΝΤ.
– Τα ρωσικά αντίμετρα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ως προς την Ελλάδα.
– Οι ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των σχετικών συνόδων, όταν τα κράτη – μέλη τοποθετούνται επισήμως και όχι κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είναι αναμφίβολα χρήσιμες και έχει σημασία να είναι πολύ φιλικές.
– Η ελληνική συμμετοχή σε αγωγούς φυσικού αερίου διαμορφώνεται με κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών προέλευσης και οδών διέλευσης και τις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές που ενισχύουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
– Η επενδυτική συνεργασία των δυο χωρών θα διευκολυνθεί, εάν αποσαφηνισθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο και πάλι της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ιδίως από πλευράς ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων».
Οι ΑΝΕΛ χαιρετίζουν την επανεκκίνηση
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία που πραγματοποιείται με την επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Η σημασία της επίσκεψης και των επαφών με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας είναι, αναμφίβολα, πολύ μεγάλη» υπογραμμίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Προσθέτει πως «αξίζει όμως να επισημανθεί ότι πολύ πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις του προέδρου του Κινήματος, Πάνου Καμμένου, με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Από τους πρώτους που είχαν κατανοήσει τη σημασία και την ιδιαίτερη αξία της επανεκκίνησης και της αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών είναι ο κ. Καμμένος» αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εργάστηκε άοκνα και αθόρυβα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι δίαυλοι των επαφών με την πολιτική ηγεσία της φίλης χώρας».
Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογραμμίζει την «αδιαμφισβήτητη συμβολή του Υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων», σημειώνοντας ότι «ως ένθερμος οπαδός του δόγματος της πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και του ανοίγματος των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας, ο κ. Καμμένος είναι από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που συστηματικά καλλιέργησαν το έδαφος και κράτησαν ζεστές τις ελληνορωσικές σχέσεις σε εποχές αμοιβαίας δυσπιστίας και ψυχρότητας, μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνομιλίες που είχε».
«Οι επαφές και οι συνομιλίες του κ. Καμμένου απέβλεπαν στην αναβάθμιση και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών – στη βάση, βεβαίως, της αμοιβαίας ωφέλειας – και στην αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, που περιήλθαν σε δεινή κατάσταση μετά την επιβολή του εμπάργκο. Προς την ίδια κατεύθυνση εργάζεται και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.