Δασμούς – “μαμούθ” για κινέζικα προϊόντα επιβάλλει ο Τραμπ

Κοινοποίηση:
690_fb6a4a9d-41c9-4779-8c14-71691a9459ab.png

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να επιβάλλει «σημαντικούς» δασμούς σε προϊόντα που εισάγει η χώρα του από την Κίνα, δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησής του την Πέμπτη, ενώ το Πεκίνο προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να ανταποδώσει εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει να κλιμακώσει τις διμερείς εμπορικές εντάσεις.

Ο Τραμπ πρόκειται να αποκαλύψει σήμερα τον αναθεωρημένο κατάλογο με τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, συνολικής αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κατάλογος θα περιέχει 800 κατηγορίες προϊόντων, από 1.300 που συμπεριλάμβανε ο προηγούμενος, σύμφωνα με ένα δεύτερο στέλεχος της κυβέρνησης και μια πηγή προσκείμενη στην αμερικανική βιομηχανία ενήμερη για το περιεχόμενό του.

Ο Τραμπ δεν πιστεύει ότι η επιρροή του Πεκίνου στη Βόρεια Κορέα είναι επαρκής λόγος για να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στην Κίνα στις συνομιλίες των δύο κρατών για το εμπόριο, αφού η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει πλέον απευθείας επικοινωνία με την Πιονγκγιάνγκ, εξήγησε η πρώτη κυβερνητική πηγή.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τάχθηκε εναντίον της επιβολής των δασμών σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο αλλά η άποψή του δεν αναμενόταν να επικρατήσει τελικά, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Ο Ουάνγκ Γι, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, διεμήνυσε ενώ είχε τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο πλάι του ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ανταποδώσει εάν ο Τραμπ επιβάλλει πράγματι νέους δασμούς.

Ο Ουάνγκ τόνισε σε δημοσιογράφους ότι ως προς το εμπόριο, υπάρχουν δύο επιλογές. «Η πρώτη είναι η συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Η άλλη επιλογή είναι η σύγκρουση και η αμοιβαία ζημία. Η Κίνα επιλέγει την πρώτη. Ελπίζουμε ότι η πλευρά των ΗΠΑ θα κάνει την ίδια, σοφή επιλογή. Φυσικά, έχουμε επίσης προετοιμαστεί να αντιδράσουμε (εάν η Ουάσινγκτον κάνει) τη δεύτερη επιλογή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: