Βρώμικο παιχνίδι στην Δανία για την προμήθεια των F-35

Κοινοποίηση:
f35_444_355

Τέτοιες ειδήσεις βλέπουν και προβληματίζονται στην Ελλάδα εάν θα αποδεχθούν την πρόταση της Lockhed Martin για αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε F-16 V.

Όπως αποκάλυψε το ρώσικο πρακτορείο Sputnik, η συμφωνία της αμερικανικής εταιρίας με την κυβέρνηση της Δανίας σχετικά με την παραλαβή 27 F-35, φέρεται να έγινε υπό το πέπλο ενός βρώμικου παιχνιδιού.

Τον Μάϊο η Δανία συμφώνησε για 27 μαχητικά αεροσκάφη F-35 απο την εταιρεία Lockhed Martin, απορρίπτοντας έτσι το F-18 Super Hornet της Boeing και το Eurofighter Typhoon της Airbus. Ωστόσο τώρα εξετάζεται η αντικειμενικότητα του υπουργείου Άμυνας της Δανίας όσο αφορά την συμφωνία ύψους 8 δις δολαρίων καθώς όπως φαίνεται σημαντικές πληροφορίες για τους αντιπάλους του F-35 φέρεται να παραλείφθηκαν σκόπιμα.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, που επικαλείται το Sputnik News, το Υπουργείο Άμυνας παρέλειψε πληροφορίες σχετικά με την απόδοση πτήσης των αεροσκαφών της Boeing και της Airbus, επειδή δήθεν δεν τήρησαν την προθεσμία να παρέχουν τα στοιχεία όταν έπρεπε, ένας ισχυρισμός που και οι δύο κατασκευαστές αεροσκαφών εχουν αρνηθεί σθεναρά.

“Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας και οι βιομηχανία των ΗΠΑ παρέδωσαν τις απαντήσεις στις τεχνικές ερωτήσεις πριν τη λήξη της προθεσμίας στις 6 Απριλίου. Ως εκ τούτου, περιμέναμε φυσικά τα υποβληθέντα στοιχεία να τα λάβουν υπόψην τους στην τελική έκθεση,” δήλωσε ο Lars Jørgensen Illum, επικεφαλής πωλήσεων για την Airbus στη Δανία.

“Αυτό είναι απλώς άλλο ένα καλό παράδειγμα για το πώς το F-35 φάνηκε τόσο καλό στην τελική έκθεση,” δήλωσε ο Peter Viggo Jakobsen, αναπληρωτής καθηγητής στην Ακαδημία Άμυνας, στην δανέζικη εφημερίδα Berlingske. “Μένει κανείς με την εντύπωση ότι όλα έγιναν για να νικήσει το F-35”, τόνισε.

Σύμφωνα με την Eva Flyvholm της Ερυθρο-Πράσινης Συμμαχίας, η οποία υπήρξε πολύ επικριτική για τη συμμετοχή της Κοπεγχάγης στην “κουρσα εξοπλισμών“, η αποκάλυψη έχει ενισχύσει την εντύπωση ότι όλα έγιναν υπέρ του F-35 από την αρχή. “Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό δείχνει προχειρότητα, στη χειρότερη περίπτωση, είναι ξεκαθαρή χειραγώγηση”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα αεροσκαφών Andreas Krog, είναι λυπηρό, που η έκθεση που έθεσε τα θεμέλια για την εξαιρετικά δαπανηρή συμφωνία τίθεται υπό αμφισβήτηση και πάλι.

Ένας αξιωματούχος της Boeing αμφισβήτησε την ακρίβεια των πληροφοριών τιμολόγησης, υποστηρίζοντας ότι οι Δανοί συμπεριέλαβαν στο κόστος ακόμη και τα πρώτα πέντε χρόνια υποστήριξης και εκπαίδευσης για τα Super Hornet χωρίς να κάνουν όμως το ίδιο για το F- 35.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ανάλυσης των Δανών ειναι διαφορετικά από τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου για τα δυο μαχητικά, γράφει το Defense News. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017, ένα F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας κοστίζει περίπου 99 εκατ. δολάρια το 2017, και περίπου 101.5 εκατ. δολ το 2018. Τα ίδια έγγραφα δείχνουν το Super Hornet να κοστίζει 77.8 εκατ. το 2017, και 78 εκατ. το 2018.

Η εκπρόσωπος της Boeing, Caroline Hutcheson, αποκάλεσε αυτές τις πληροφορίες κόστους και τιμολόγησης “αινιγματικές”.

Εκτός τουτου η Boeing θεώρησε ύποπτο το γεγονός οτι η Δανία θα χρειαζόταν να αγοράσει 11 ακόμη Super Hornet για να ολοκληρωθεί η αποστολή. Η ανάλυση θέτει την διάρκεια ζωής του Super Hornet στις 6.000 ώρες, ενώ σημειώνει ότι το F-35 μπορεί να πετάξει 8.000 ώρες. Σύμφωνα με την Boeing η σωστή εικόνα για το Super Hornet είναι 9.500 ώρες, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στο Defense News.

Επιπλέον, η Boeing υπέβαλε πληροφορίες για το κόστος τόσο για το διθέσιο Super Hornet όσο και για το μονοθέσιο, αλλά το μονοθέσιο, σύμφωνα με υπάλληλο της εταιρείας, δεν είχε συμπεριληφθεί στην τελική αξιολόγηση. Το F-35 είναι μονοθέσιο αεροσκάφος.

Πολύ σημαντικό ειναι το γεγονός οτι σε αντίθεση με την Lockheed, το F-18 Super Hornet της Boeing και το Eurofighter Typhoon της Airbus παρέχουν σαφείς εγγυήσεις για βιομηχανικές συνεργασίες του αμυντικού τομέα της Δανίας, γράφει το Defense News. Ένας αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας της Δανίας θέλουν την κυβέρνηση να δεσμευτεί οτι η Lockheed θα παρέχει σοβαρές εγγυήσεις που θα καλύπτουν μακροχρόνια συνεργασία, επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Δανία.

Με δεδομένη την προοπτική εγγυημένης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και συμβάσεων, πολλές επιχειρήσεις άμυνας στην Δανία θα προτιμούσαν αν η κυβέρνηση είχε επιλέξει είτε τα F-18 Super Hornet της Boeing ή τα Eurofighter Typhoon της Airbus, δήλωσε ο Jan Falck Schmid Γενικός Διευθυντής των Αμυντικών Συστημάτων Falck Schmidt στο Defense News.

Μάλιστα οι ανησυχίες στον τομέα της άμυνας δημοσιεύτηκαν σε μια ανοικτή επιστολή προς τον Rasmus Jarlov, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας (PDC), στις 25 Μαΐου.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον Schmidt και τους Γενικούς Διευθυντές των εννέα άλλων αμυντικών επιχειρήσεων, προειδοποίησε ότι επειδή η συνεργασία με τη Lockheed Martin περιορίζεται στην παραγωγή των F-35A, θα είναι δύσκολο για πολλές επιχειρήσεις να υποβάλουν προσφορές για τις συμβάσεις με επιτυχία.

Η επιστολή προειδοποίησε ότι οι μελλοντικές συμφωνίες για τη συντήρηση του αεροσκάφους θα μπορούσαν να χαθούν αν η Lockheed διεξάγει την συντήρηση στην Ιταλία και στην Τουρκία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: