Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αγρότες
Με αναμμένες τις μηχανές τους είναι οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι την Κυριακή, στη Λάρισα, θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν σε επίπεδο κινητοποιήσεων, μετά και τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. «Δεν ζητάμε να μην φορολογηθούμε, αλλά να υπάρξει ένας λογικός φόρος, να μην ισχύσει σε καμιά περίπτωση η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και η εξοντωτική αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%», σημειώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι διαφόρων συλλόγων της Β. Ελλάδας και εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην μείνουν θεατές, όπως χαρακτηριστικά λένε, στο θέατρο του παραλόγου].
«Ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικών πεποιθήσεων, την Κυριακή, στη Λάρισα θα ζητήσω από τους συναδέλφους μου να κατέβουμε σε κινητοποιήσεις ενωμένοι. Να συμφωνήσουμε σε κοινές ημερομηνίες και να δώσουμε τον αγώνα μας χωρίς να μας βαραίνουν χρώματα», δήλωσε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, ο οποίος προτίθεται να δώσει το παρών στη συνάντηση της Λάρισας, ανέφερε: «Θα προτείνω οι κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν να είναι ενιαίες και θα επισημάνω ότι για να γίνουμε κατανοητοί θα πρέπει ο αγώνας μας να μην παραπέμπει σε πιστολιά στον αέρα, αλλά να έχει διάρκεια».
Η Πρωτοβουλία Αγροτών, που εκπροσωπεί 63 συλλόγους από όλη τη χώρα, εξέφερασε την πρόθεσή της να πάει σε μπλόκα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Θόδωρος Παπακωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας κατεβαίνουν σε περιφερειακές κινητοποιήσεις, Κιλκίς (20/10), Ημαθία (22/10), Χαλκιδική (29/10) και στην Κομοτηνή (3/11/).
Tην ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι αγρότες της Ηλείας με πρώτο «ραντεβού» στον κόμβο της Μαραθιάς, στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής και πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς, αναφερόμενος στις σγημερινές κινητοποιήσεις τόνισε πως «εάν περάσουν τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, τότε θα αφανιστούμε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε για να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που προδιαγράφονται για το μέλλον μας».
Στο ΥΜΑΘ αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης
Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης βρίσκονται με τα αγροτικά τους μηχανήματα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα που αφορούν τον τομέας τους. Οι διαμαρτυρόμενοι σκοπεύουν να επιδώσουν ψήφισμα και στη συνέχεια να κατευθυνθούν στο γερμανικό προξενείο προκειμένου να επιδώσουν κι εκεί ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ακολούθως, πρόκειται να κατευθυνθούν στην εφορία Καλαμαριάς. Νωρίτερα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είχαν συγκεντρωθεί στα «Πράσινα Φανάρια», στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας.