Βίντεο:Πολωνικά βλήματα στα χέρια Ρώσων αυτονομιστών που καταρρίπτουν ελικόπτερα Ουκρανών!

Κοινοποίηση:
grom-antiaeroporiko

Το φορητό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας (MANPADS) τύπου PZR Grom κατασκευής Πολωνίας, εμφανίστηκε στα χέρια των αποσχιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο δημοσίευσε στις 18 Μαΐου φωτογραφίες του PZR Grom και υποστήριξε ότι έχουν κατασχεθεί από «τρομοκράτες» σε μια προσπάθεια να επιτεθούν σε αεροσκάφη που λειτουργούν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ στην περιοχή Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ένα κοντινό πλάνο του σωλήνα δείχνει τα γράμματα «ROM E2», που είναι πιθανό να αποτελούν μέρος του χαρακτηρισμού «GROM Ε2», το όνομα της τελευταίας έκδοσης του Grom: Grom-2.

Σύμφωνα με το amina-politiki εκτός από τη χρήση του στις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις , το σύστημα Grom είναι γνωστό ότι έχει εξαχθεί στη Γεωργία, την Ινδονησία και το Περού, ενώ η Λιθουανία παρήγγειλε τους πυραύλους το 2014.

Η Πολωνία είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει προμηθεύσει τα όπλα σε φιλο-ρώσους αυτονομιστές. Ο πύραυλος που εμφανίστηκε από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στις 18 Μαΐου είναι πιθανό να προέρχεται από τις παρτίδες με προέλευση τη Γεωργία. Σύμφωνα με το Μητρώο Συμβατικών Όπλων του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2008 η Πολωνία έχει εξάγει συνολικά 30 εκτοξευτές και 100 πυραύλους στη Γεωργία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο του 2008, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έφεραν στην κατοχή τους μέρος του υλικού που αποστάλθηκε στη Γεωργία. Κατά το χρόνο, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε 20 φορές για να πλήξει αεροπλάνα και ελικόπτερα, εξαπολύθηκαν πυραύλοι 12 φορές, 9 έπληξαν το στόχο, και σημειώθηκαν ορισμένες καταρρίψεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία μετά το 2008 ισχυρίστηκαν επίσης να έχουν έρθει στα στα χέρια των Τσετσένων αυτονομιστών τα συστήματα Grom, επίσης πιθανό από τα πρώην γεωργιανά αποθέματα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με αναλυτές στην Δύση. Η ρωσική εφημερίδα Izvestia όμως, είχε ισχυριστεί ότι το Grom έφθασε στην Τσετσενία από την Πολωνία, μετά από μεσολάβηση της Ουκρανίας, σε μια επιχείρηση υπό τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών. Πληροφορίες σχετικάμε αυτή την περίεργη προμήθεια υπάρχουν και στο Wikileaks.

 

Βίντεο: Η υποτιθέμενη επιχείρηση κατάσχεσης του Grom 2

«Κατά περίεργο τρόπο, το MANPAD που εμφανίστηκε από την Ουκρανία στις 18 Μαΐου φαίνεται να είναι ένα συνδυασμός ενός σωλήνα εκτόξευσης Grom 2 και μιας λαβής 9P516 από το ρωσικό 9K38 Igla (SA-18 Grouse)». Αυτό, σύμφωνα με τον αναλυτή Nicholas de Larrinaga London από το IHS Jane’s Defence Weekly, θα μπορούσε να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι ο πύραυλος έπεσε στα χέρια των Ρώσων στον πόλεμο με την Γεωργία το 2008.

Να σημειωθεί πάντως, όπως είναι ευρεία διαδομένο, πως το πολωνικής παραγωγής Grom 2 είναι ένα αντίγραφο του 9K38 Igla, πιθανόν με άδεια κατασκευής από την Ρωσία.

Η Αεροπορία Στρατού της Ουκρανίας έχει υποστεί απώλειες ως αποτέλεσμα της χρήσης MANPADS στην ανατολική Ουκρανία. Στις 2 Μαΐου δύο ελικόπτερα Mil Mi -24 Hind καταρρίφθηκαν από MANPADS κοντά στο Σλαβιάνσκ, περί τα 20 χιλιόμετρα βόρεια από το Κραματόρσκ, όπου το Grom-2 φέρεται να κατασχέθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: