Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο του Τσίπρα!!!! Σφαγή συντάξεων, κομμένα εργασιακά δικαιώματα και οριστικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

Κοινοποίηση:
k1

Ανατροπές φέρνουν τα προσχέδια των δύο μνημονίων, της Κομισιόν (με την κωδική ονομασία MoU) και του ΔΝΤ (επίσης με την κωδική ονομασία MEFP), που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.

 Μεταξύ άλλων, προβλέπουν «πλαφόν» 22% στη μείωση των συντάξεων αλλά και μείωση των επικουρικών το 2019, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για την περικοπή δαπανών.

Επίσης αναφέρουν ρητά,  κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, παράταση της αναστολής των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου και άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων.

Το 51 σελίδων “Memorandum of Understanding” ( μνημόνιο κατανόησης)  της τρόικας φέρεται να έφτασε στα χέρια του Τσακαλώτου το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ αντίστοιχα, το ‘Memorandum of Economic and Financial Policies” ( μνημόνιο οικονομικών και χρηματιστηριακών πρακτιών) του ΔΝΤ εστάλη την ίδια ημέρα, αλλά μετά τις 5 το απόγευμα.

Τι είναι αυτά τα μνημόνια;

Αμφότερα αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες με την τρόικα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στις προτάσεις του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Συντάξεις

Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Η τρόικα δέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%. Εάν, ωστόσο, με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.

  1. Εργασιακά

Για τα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του μνημονίου θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι δε θα αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν.

Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.

  1. Ενέργεια

Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

  1. Καταστήματα

Προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σταθερά «σημείο τριβής» με τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, τα οποία προκηρύσσουν απεργίες κάθε φορά που προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων ημέρα Κυριακή.

  1. Αποκρατικοποιήσεις

Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου που έχει εκπονήσει το ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή σε όλα “ξεπούλημα”!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: