Αυτό είναι το “αριστερό” τσεκούρι” του Κατρούγκαλου στις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων!!

Κοινοποίηση:
κωμικό-τσεκούρι-φονιά-ων-κινούμενων-σχε-ίων-52940334

Τέτοιο “τσεκούρι” στο πορτοφόλι τους, δεν έχουν ξαναζήσει οι Έλληνες..

Πως λέγαμε παλαιότερα και οι «επτά ήταν υπέροχοι»;; Έτσι λέμε και τώρα για τα επτά εναλλακτικά σενάρια μείωσης συντάξεων και παροχών που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, για να καταφέρει να αλλάζει τα μυαλά της τρόικας να επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι:

1. Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, που ενδεχομένως να βαπτιστούν «αύξηση της εισφοράς υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών». Σήμερα η εισφορά ανέρχεται σε 3%-14% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ – ξεκινά από το 3% και σταδιακά αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το σενάριο που εξετάζεται είναι η εισφορά να αυξηθεί ή να παρακρατείται από χαμηλότερο ύψος συντάξεων, και συγκεκριμένα από το υπερβάλλον ποσό, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως.

2. Σχεδιάζονται περικοπές στις νέες αλλά και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους. Για παράδειγμα, αν η σύνταξη υπολογίζεται στα 1.200 ευρώ με το ισχύον καθεστώς και στα 1.000 με το νέο, τα 100 ευρώ που αποτελούν το ήμισυ της προσωπικής διαφοράς θα κοπούν.

3. Δραστική μείωση του ανώτατου πλαφόν για το άθροισμα των συντάξεων (των διπλών κύριων συντάξεων + χηρείας + επικουρική) στο επίπεδο των 2.300-2.500 ευρώ από 3.000 που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου.

4. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Οι δανειστές θεωρούν το ποσό υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και ζητούν να κατέβει για όλους στα 320 ευρώ. Περαιτέρω μείωση -στα 300 ευρώ- ζητούν για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.

5. Μειώσεις στις επικουρικές με τρεις εναλλακτικούς τρόπους:

α) Μέσω της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας.  Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς 1%, τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του Ταμείου, που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

β) Μέσω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες (πάνω από 10%) για τις υψηλές επικουρικές – κυρίως σε ΔΕΚΟ, ΤΑΝΠΥ, Ταμείο Μηχανικών κ.λπ., για τις οποίες θα προκύψει μεγάλη προσωπική διαφορά. Μειώσεις θα υποστούν και οι περίπου 50.000 εκκρεμείς συντάξεις που έχουν καθυστερήσει 2 έτη κατά μέσο όρο.

γ) Μέσω της διεύρυνσης της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ ((Ασφαλιστικό  Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Σήμερα παρακρατείται ποσοστό 3%-10% από τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.  Εξετάζεται η μείωση να ξεκινήσει από χαμηλότερο ύψος, ακόμα και από τα 150 ευρώ.

6. Μείωση του εφάπαξ έως 20%.  Για παράδειγμα, το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου που σήμερα ανέρχεται στις 25.000 ευρώ θα μειωθεί στις 20.000. Αν η μείωση υπερβεί το 20%, οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που κατέβαλλαν στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου. Όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους.

7. Κλείδωσε η μείωση των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που εισπράττουν 280.000 δικαιούχοι. Η μείωση ορίζεται σε 32% μεσοσταθμικά, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου. Δηλαδή το μέρισμα που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 192 ευρώ θα μειωθεί στα 129,2 ευρώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: