Το Ινστιτούτο Ηλιακής Έρευνας στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο περιγράφεται ως ο μεγαλύτερος τεχνητός ήλιος στον πλανήτη.
Το έργο με το όνομα Synlight αποτελείται από 149 τεράστιους προβολείς, που παράγουν φωτεινή ένταση περίπου 10.000 φορές ισχυρότερη από την ηλιακή ακτινοβολία που βρίσκεται φυσικά στη Γη.
Οι 149 προβολείς είναι παρόμοιοι με εκείνους που χρησιμοποιούνται συνήθως στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με την DLR, «οι προβολείς επιτρέπουν ηλιακή ακτινοβολία ισχύος μέχρι 380 κιλοβάτ και έως και 240 κιλοβάτ χρησιμοποιήσιμης ακτινοβολίας σε τρεις ξεχωριστούς θαλάμους, στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί μέγιστη πυκνότητα ροής άνω των 11 μεγαβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο».
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το έργο θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα την τεράστια ποσότητα ενέργειας από το φως του ήλιου στη Γη. Το πείραμα έχει υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς το Synlight απορροφά σε μόλις τέσσερις ώρες το ηλεκτρικό ρεύμα που μια τετραμελής οικογένεια χρησιμοποιεί σε έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με το Associated Press.
Οι ερευνητές θα εστιάσουν στα ηλιακά καύσιμα, προσπαθώντας να αναπτύξουν νέες διαδικασίες παραγωγής. Οι επιστήμονες κυρίως αναζητούν νέους τρόπους για να δημιουργήσουν υδρογόνο, το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί από τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Οι συνθήκες 3.000 βαθμών Κελσίου που δημιουργεί το Synlight είναι ζωτικής σημασίας για τον πειραματισμό με νέες μεθόδους για τη δημιουργία υδρογόνου.
Σύμφωνα με την DLR, αεροδιαστημικές και αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Synlight για να δοκιμάσουν διάφορα εξαρτήματα και συστήματα με τη βοήθεια των Γερμανών επιστημόνων.