«Αυτονόητη» η εξαίρεση της Θράκης από τα Hotspots δήλωσαν οι δήμαρχοι της περιοχής

Κοινοποίηση:
lathro

«Αυτονόητη» χαρακτηρίζουν την εξαίρεση της Θράκης από τις περιοχές που θα δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ με σχετική της ανακοίνωση διαπιστώνει «παντελή έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς Κεντρικού Κράτους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση μετατοπίζει σιωπηρά τις ευθύνες και τα βάρη για το συγκεκριμένο θέμα στους Δήμους».

«Η τοπική αυτοδιοίκηση με τα φτωχά μέσα και πόρους που διαθέτει, ανταπεξήλθε στο μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των δημάρχων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εκφράζεται η αμέριστη συμπαράστασή στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου «που ανέλαβαν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες την αντιμετώπιση του ζητήματος στην περιφέρεια μας».

«Πρέπει να υπάρξει σχέδιο για ισομερή κατανομή των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό να ληφθεί μέριμνα ώστε οι ροές να κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια της χώρας πλην αυτού της Καβάλας», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ προτείνεται οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται και λειτουργούν προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας με οξυμμένα καθημερινά προβλήματα, να χαρακτηρίζονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

Η ΠΕΔ ΑΜ-Θ ζητά να αξιοποιηθεί ο Στρατός για την αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων όπως η παροχή σίτισης μέσω των κινητών μαγειρείων που διαθέτει, να καλυφθούν οι δαπάνες των Δήμων που αφορούν στη λειτουργία των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας μέσω των έκτακτων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κρατικού προϋπολογισμού.

Γίνεται λόγος, τέλος, εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, «για άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τη διενέργεια προμηθειών και την ανάθεση των απαραίτητων εργασιών, ώστε να αντιμετωπισθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: