ΑΥΤΗ είναι η Αμφίπολη του Μεξικού: Ανακαλύφθηκε ΑΡΧΑΙΟ ΤΟΥΝΕΛ με χιλιάδες “ΙΕΡΑ” Αντικείμενα! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
3333322222

Κανείς δεν ξέρει για ποιο λόγο οι κάτοικοι της αρχαίας μεξικάνικης μητρόπολης Τεοτιουακάν έχτισαν 18 μέτρα κάτω από τη γη ένα τούνελ μήκους 138 μέτρων, το σίγουρο είναι όμως ότι δεν το έκαναν για να… σπάσουν τη ρουτίνα.
Κάποιο άλλο κίνητρο θα είχαν οι ιδρυτές και επίγονοι μιας από τις πλέον ακμάζουσες πόλεις στον κόσμο για οχτώ και πλέον αιώνες.
Κατά την περίοδο από το 100 π. Χ. έως το 750 μ. Χ., το Τεοτιουακάν αποτελούσε ένα τεράστιο αστικό και διοικητικό κέντρο με πολιτιστικές επιρροές σε όλη την ευρύτερη μεσοαμερικανική περιοχή, που έφτασε να αριθμεί έως και 200.000 κατοίκους. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τη σύγχρονη πόλη του Μεξικού την οποία μετοίκησαν αιώνες αργότερα οι Αζτέκοι. Από αυτούς δόθηκε στην πόλη το όνομα «Τεοτιουακάν», το οποίο σημαίνει «η πόλη των θεών» ή «η πόλη όπου οι άνθρωποι γίνονται θεοί».
Οπως υποδηλώνει και η σημασία της φράσης, το Τεοτιουακάν ήταν κράτος θεοκρατικό, όπου το θρησκευτικό ιερατείο ασκούσε υπέρτατη εξουσία. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι από τον 3ο μ. Χ. αιώνα τελούνταν ανθρωποθυσίες, οι οποίες συνδέονταν με τη λατρεία του πολέμου, μέσω της οποίας η πόλη αντλούσε τη στρατιωτική της δύναμη. Ωστόσο πρόκειται περισσότερο για εκτιμήσεις αφού έως και σήμερα τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι επιστήμονες για την Τεοτιουακάν ήταν πολύ λίγα. Οι κάτοικοί της είχαν το… χούι να μην αφήνουν πίσω τους κάποιο γραπτό κείμενο ή άλλο σχετικό ντοκουμέντο που να αφορά τη ζωή και τη δραστηριότητα τους.

25

Σε αυτή την περιοχή, ανακαλύφτηκε το 2003 η είσοδος του εν λόγω τούνελ, η οποία πιστεύεται ότι συμβόλιζε για τους κατοίκους την πύλη του κάτω κόσμου. Τότε ξεκίνησε η προσπάθεια εξερεύνησης του, με μια διαφορετική μέθοδο αρχαιολογικής έρευνας. Αρχικά την έρευνα και ανασκαφή του τούνελ ανέλαβαν αυτόνομα ρομπότ και όταν αυτά προχώρησαν αρκετά την ανασκαφή συνέχισαν οι αρχαιολόγοι και τα συνεργεία τους.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (30/10) η έρευνα αποκάλυψε ένα μοναδικό σε εύρος αρχαιολογικό θησαυρό. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περί τα 50 χιλιάδες αντικείμενα (αγαλματίδια, κοσμήματα, κοχύλια κ.α), η ηλικία των οποίων «αγγίζει» έως και τα 1.800 έτη. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα αντικείμενα αυτά σχετίζονται με κάποιου είδους τελετές (κυρίως νεκρικές) και ότι το τούνελ αποτελεί μέρος ενός σημαντικού ιερού χώρου της περιοχής.

26

Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής πιθανολογούν ότι η παρουσία ενός τόσο μεγάλου σε αριθμό αλλά και αξία ευρημάτων δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με πολύ σημαντικά πρόσωπα της Τεοτιουακάν και ειδικότερα με μέλη των βασιλικών οικογενειών της πόλης τα οποία έχουν θαφτεί εκεί. Η ανασκαφή στο τούνελ,σύμφωνα με το hellasnow, συνεχίζεται και θεωρείται δεδομένο πια ότι πολλά ερωτήματα θα βρουν απάντηση σε μια περιοχή που επί αιώνες κάλυπτε ένα πέπλο μυστηρίου λόγω της επιλογής των κατοίκων τους να σβήσουν τα χνάρια τους από την ιστορία…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: