Πότε θα γίνει αυτό και στην Ελλαδα;;
Να μπορούσαμε για μια στιγμή να διδαχτούμε από τις πρακτικές των άλλων Ευρωπαίων και τι στον κόσμο!! Ναι το ξέρουμε πως ακούγεται κάπως περίεργο αυτό, αλλά τουλάχιστον σε κάποιες χώρες υπερισχύει η αξιοπρέπεια του λαού από τα συμφέροντα!!
Στην Ισλανδία, η οποία έζησε τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης του 2008, έχει καταδικάσει 26 τραπεζίτες σε 74 χρόνια φυλακής.
Σε δύο ξεχωριστές αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας και το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ρέικιαβικ, καταδίκασε έξι κορυφαία στελέχη των δύο εθνικών τραπεζών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πορεία προς την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 26.
Αυτή τη στιγμή η μέγιστη ποινή για οικονομικό έγκλημα στην Ισλανδία είναι έξι χρόνια. Η απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισλανδίας το 2001, και οι πράξεις χειραγώγησης της αγοράς από τους τραπεζίτες οδήγησε όλο το σύστημα σε κατάρρευση, όταν η παγκόσμια οικονομία άρχισε να βυθίζεται το 2008.
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, όταν ρωτήθηκε πώς η οικονομία επανήλθε τόσο γρήγορα δήλωσε: «Ήμασταν αρκετά σοφοί να μην ακολουθήσουμε τις παραδοσιακές επικρατούσες απόψεις του δυτικού κόσμου τα τελευταία 30 χρόνια για την οικονομία. Εισάγαμε ελέγχους συναλλάγματος, αφήσαμε τις τράπεζες να αποτύχουν, παρείχαμε στήριξη στους φτωχούς, και δεν πήραμε μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που βλέπετε στην Ευρώπη».