Η επιτυχής ρύθμιση των «κόκκινων» δάνειων και η μετατροπή τους σε ενήμερα, αναμένεται να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία των τραπεζών.
Η μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 41 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2019, αποτελεί τον βασικό αλλά και υψηλό στόχο για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Ένα από τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιηθούν να επιτευχθεί αυτό θα είναι και η πώληση δανείων της τάξεως των 5,5 ευρώ μάξιμουμ, στους ξένους τοκογλύφους.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι τα «κόκκινα» δάνεια παρουσιάζουν αυξητική ροή και έχουν φτάσει έως τον Μάρτιο του 2016 τα 108 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τι σκέφτονται να κάνουν οι τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια:
- Η παροχή μακροπρόθεσμα βιώσιμων λύσεων ή λύσεων οριστικής διευθέτησης.
- Η συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών δανειοληπτών με καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες τράπεζες.
- Η αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό και νέα διοίκηση παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου.
- Η ανάπτυξη εντός των τραπεζών νέων μεθόδων οργάνωσης και διαδικασιών, για την αντικειμενική και διαφανή ρύθμισης των οφειλών.