Διπλή» αύξηση στους φόρους ακίνητης περιουσίας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, περίπου 1% του ΑΕΠ, για την περίοδο 2017-2018.
Παρά τη σύγκλιση σε φορολογικό και ασφαλιστικό, «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών παραμένει η «τρύπα» στον προϋπολογισμό για την επόμενη διετία, για την οποία εξετάζονται διάφορα εισπρακτικού τύπου μέτρα από το οικονομικό επιτελείο.
Τα «φαρμακερά βέλη» της τρόικας είναι τα εξής:
- Την αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, μέσω νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ώστε να διασφαλίζεται η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, προτείνουν την αύξηση του συμπληρωματικού φόρου για την μεγάλη ακίνητη περιουσία (άνω των 300.000 ευρώ) με στόχο έσοδα 200-400 εκατ. ευρώ.
- Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, καθώς, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, υπάρχει περιθώριο αύξησης των λιανικών τιμών των καυσίμων.
- Την επιβολή τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση
- Την αύξηση του ειδικού τέλους στη χρήση κινητής τηλεφωνίας
- Αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εμφιαλωμένα νερά, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα και κινηματογράφο, μια πρόταση που η κυβέρνηση απορρίπτει, ιδιαίτερα για την αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
- Φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).
- Μείωση αμυντικών δαπανών (κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2017 και περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2018).
- Μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, όπως αυτή προκύπτει από το νέο μισθολόγιο
- Διατήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων στο Δημόσιο για άλλα δύο με τρία χρόνια τουλάχιστον.
Σε περίπτωση που αν τα μέτρα δεν αποδώσουν το προσδοκώμενο, η διαπραγμάτευση θα στραφεί εκ νέου σε μεταρρυθμίσεις στην φορολογία εισοδήματος.