Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για τα εργασιακά.
Με εξαίρεση τις ομαδικές απολύσεις το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στην χώρα μας, δεν παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό που εφαρμόζεται στις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα που προκύπτει από το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, το οποίο και θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Για τον κατώτατο μισθό υποστηρίζουν ότι πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ύστερα από διαβούλευση με τους ειδικούς.
Ομαδικές απολύσεις:
Το ακανθώδες ζήτημα στην περίπτωση των ομαδικών απολύσεων, σχετίζεται με το δικαίωμα «βέτο» που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας στην περίπτωση που μια επιχείρηση θελήσει να προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό απολύσεων. Πρόκειται για μια «ρύθμιση» που σύμφωνα και με πρόσφατη εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες. Στην εν λόγω εισήγησή του εκτιμά ότι το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε, καθώς περιορίζει την επιχειρηματική ελευθερία.
Ποια είναι η θέση των «Σοφών»; Σχετικά… μετριοπαθής καθώς παραπέμπουν στην επικείμενη απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου και αφορά την προσφυγή κατά του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής. Έγκυροι νομικοί «κύκλοι» εκτιμούν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κάνει δεκτή την προσφυγή και επί της ουσίας θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πλήρη εναρμόνιση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων που ισχύει στην Ελλάδα, με το ευρωπαϊκό.
Συλλογικές συμβάσεις:
Στο πόρισμά του οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τον τερματισμό των ατομικών συμβάσεων την επαναφορά και επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης με την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. Πρόκειται για θέση η οποία «κολλάει» με τις απόψεις που διατυπώνει το υπουργείο Εργασίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση του ΔΝΤ, που ζητάει περαιτέρω ευελιξία της αγοράς εργασίας
Κατώτατος μισθός
Σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό οι «Σοφοί» τάσσονται ανοιχτά υπέρ της επαναφοράς του ορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους κι όχι από το κράτος, κάτι που θα επιθυμούσε το υπουργείο Εργασίας
Συνδικαλιστικός νόμος, απεργία-ανταπεργία
Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και τα ζητήματα της συλλογικής δράσης (απεργία-ανταπεργία). Οι «Σοφοί» εκτιμούν ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ιδιαίτερα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την απεργία.
Επίσης σε ότι αφορά στην ανταπεργία υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαία η επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.
Σοβαρά μπερδεύτηκες. Αλλά ΣΟΒΑΡΑ όμως! Το πόρισμα της επιτροπής σοφών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λέει ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (που είναι οι μόνες που εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στον εργαζόμενο) και να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις (αλλιώς «συμβάσεις πείνας και εκμετάλλευσης») σε ΟΛΕΣ τις Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη κι εκεί όπου ουσιαστικά δεν ίσχυαν ποτέ (κι όχι μόνον στην Ελλάδα που πολλές ακόμη ισχύουν και άλλες έχουν αντικατασταθεί με ατομικές). Δηλαδή, το Αντωνάκι Καλαμών και ο Κούουουουλιςςς ετοιμάζονται να βγάλουν φλύκταινες στο κάτω… χείλος τους! Περαστικά.