Ολονύχτια «κατάληψη» πραγματοποίησαν, στο λιμάνι της Χίου, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που το μεσημέρι της Παρασκευής έφυγαν μαζικά από το hot spot της ΒΙΑΛ, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.
Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες περίμεναν για ώρες ένα πλοίο της γραμμής, προκειμένου να βρεθούν στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, το πλοίο «Terajet» που απέπλευσε από τη Λέσβο στις 18:00 χθες το απόγευμα παραμένει ανοιχτά του λιμανιού, ενώ το «Blue Star 1» έδεσε τελικά στο λιμάνι των Μεστών, όπου νωρίτερα είχαν μεταφερθεί με πούλμαν οι επιβάτες του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ παραμένουν περί τα 600 άτομα, ενώ η κατάσταση εκεί θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων, ενώ αστυνομικοί εκτελούν περιπολία στην περίφραξη.
Μάλιστα, για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης έφθασαν στη Χίο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, αποτελούμενες από 45 άτομα. Μετά δε τη μαζική φυγή των προσφύγων, βρίσκονται σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν νέες αποδράσεις.
Την ίδια ώρα, κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν προβληματισμένοι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη, όταν μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα το πώς θα κινηθούν σήμερα οι 800 πρόσφυγες, οι οποίοι αψηφώντας το κρύο και τους δυνατούς ανέμους, παρέμειναν όλη τη νύχτα στο λιμάνι της Χίου.
Στο σύνολο τους είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά, οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μας μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.
Ποιο κρύο και ισχυροί άνεμοι ρε;;; Αργά το βράδυ γύρισα χθες σπίτι. Χαρά Θεού ήταν, ούτε αέρας, ούτε κρύο…
Οι ψευτοπρόσφυγες που ήρθαν μετά τις 20 Μαρτίου και ξέρανε την συμφωνία, ότι μέσω Τουρκίας θα περνάνε, μετά απο έλεγχο στην Ευρώπη, γιατί ήρθαν; Γιατί θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο μήπως και να κατσικωθούν εδώ; Γιατί η Ευρώπη θα τους περάσει απο κόσκινο πριν τους δεχτεί και φοβούνται μην μάθουνε την πραγματική καταγωγή τους και αν είναι τρομοκράτες;
Η Μέρκελ τους είχε πει, απευθυνόταν προς αυτούς, ότι όσοι περνάνε στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου έχουν ελάχιστες πιθανότητες να τους πάρει η Ευρώπη. Σε σπηλιές ήταν κρυμμένοι και δεν άκουσαν την Μαμά τους;
Ποιοί πρόσφυγες ρέεεε.Ποιοί μετανάστες ρέεεεε…Στή Χίο κατοικώ καί τούς βλέπω καθημερινά.Στίφη τού Ισλάμ είναι ρέεεεε…Ξυπνήστε μαλάκες.Κατέλαβαν τήν Ελλάδα χωρίς ν’ ανοίξει μύτη ρέεεεε….Ξυπνήστε μαλάκεεεεεεεεεεεεεεεεεες!!!!!!!!!!!!!!!