ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Τι θα κάνει η Μέι με τους Ευρωπαίους πολίτες μετά το Brexit – Οι δεσμεύσεις της απέναντι στους ηγέτες της Ε.Ε.

Κοινοποίηση:
Theresa_May_ekloges-600x275

Τα χαρτιά της για το τι θα γίνει μετά το Brexit σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες – ανάμεσά τους και πολλούς Έλληνες – που ζουν στη Βρετανία αποκάλυψε η Μέι στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέι θα προτείνει συγκεκριμένο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών των οποίων θα ανανεωθεί η άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Πιο συγκεκριμένα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι προτίθεται να επιτρέψει την παραμονή τριών εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια, ένα εκ των οποίων θα είναι η συμπλήρωση πέντε χρόνων διαμονής στη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό, το σχέδιο θα προβλέπει την πλήρη διατήρηση των δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρώσει οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε επίπεδο οικονομικών παροχών-επιδομάτων, όσο και στην εργασία, αλλά και στην εκπαίδευση.

Όπως διευκρινίστηκε, θα πρόκειται για πολίτες που εισήλθαν στη χώρα μέχρι τον Μάρτιο.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Βρετανή πρωθυπουργός θέλησε να δώσει ένα θετικό δείγμα ενόψει των ουσιαστικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που ένας ικανός αριθμός Ευρωπαίων ηγετών πρότειναν στο Λονδίνο να το… ξανασκεφτεί, τονίζοντας πως η πόρτα της παραμονής είναι ανοιχτή. Παρόλα αυτά, η Μέι έχει λάβει σαφή εντολή και σκοπεύει να ακολουθήσει το πλάνο της έως το τέλος.

Το σχέδιο της Μέι για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαβιώνουν στη Βρετανία προβλέπει ειδικές παραμέτρους και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια διαμονής. «Θα τους δοθεί η ευκαιρία να συμπληρώσουν το απαιτούμενο διάστημα, ούτως ώστε να μην ταραχθεί η ζωή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά εκείνους που εισήλθαν στη χώρα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, τον Μάρτιο, η Τερέζα Μέι εξήγησε ότι η βρετανική πολιτεία δεν σκοπεύει να τους φερθεί βάναυσα. Θα τους δοθεί ένα διάστημα δύο χρόνων να προσαρμοστούν και ίσως να τους επιτραπεί η πενταετής παραμονή, ώστε να καλύψουν τα προαπαιτούμενα, αλλά στους συγκεκριμένους δεν θα δοθεί μόνιμη άδεια παραμονής. Με άλλα λόγια, η ανανέωση της παραμονής τους στη Βρετανία θα κρίνεται κατά περίπτωση και συγκυρία.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, καθώς η Τερέζα Μέι το διευκρίνισε με πάσα σαφήνεια, είναι ότι η πρότασή της ισχύει στη βάση της αμοιβαίας παραχώρησης των αυτών δικαιωμάτων στους Βρετανούς που διαμένουν μόνιμα σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο, η πρόταση θα αποσυρθεί, ή θα επαναξιολογηθεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: