Απεργία δίψας ξεκινάει ο Ρωμανός – Ένταση στη βουλή

Κοινοποίηση:
romanos

Απεργία δίψας, ύστερα από 28 ημέρες απεργίας πείνας, αποφάσισε να ξεκινήσει από το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Ρωμανός, η κατάσταση της υγείας του οποίου… κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον δικηγόρο του, ο 21χρονος που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», εκτιμά ότι εκτιμά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποδέχεται καμία από τις προτάσεις που έγιναν για να βρεθεί μια λύση στο θέμα της εκπαιδευτικής άδειας των κρατουμένων και των υπόδικων.

Αυτό έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης η συζήτηση επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα που αφορά τον Νίκο Ρωμανό, ενώ απ’ έξω από τη Βουλή, επί της οδού Αμαλίας πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο πατέρας του Ρωμανού μαζί με άλλους 300 περίπου αλληλέγγυους στον απεργό πείνας.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ύστερα από σκληρή αντιπαράθεση που σημειώθηκε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζεται ξεκάθαρα ότι το μέτρο για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων αφορά την περίπτωση του Ρωμανού, ενώ και το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον υπουργό να δώσει άμεσα λύση.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε βελτιωτική αλλαγή που θα προβλέπει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για την ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι σε όλους τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής που είναι στη φυλακή.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Αναμένουμε πάρα πολύ σύντομα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος και πρόσθεσε: «Ας παραχωρήσουμε στον υπουργό το χρόνο που χρειάζεται για να καταθέσει αυτό που έχουμε ανάγκη ώστε να λυθεί η κατάσταση που αδίκως έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει».

Το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής του ομάδας, κατέθεσε ήδη τη σχετική νομοτεχνική βελτίωση και ο Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε στους βουλευτές του κόμματος ότι θα εξετάσει την εφαρμογή της ρύθμισης και θα απαντήσει άμεσα.

Ανάλογη τροπολογία κατέθεσε νωρίτερα και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, η οποία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν τον κ.Αθανασίου για αδιαλλαξία που οδηγεί ένα νεαρό στο θάνατο. Ζήτησαν κι εκείνοι να δοθεί άμεση, σαφέστατη νομοθετική λύση.

«Μην παίζεται το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Αύριο μάθαμε ότι ο Νίκος Ρωμανός ξεκινά και απεργία δίψας. Πρέπει να βαρύνει η κρίση υπέρ της ζωής», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει σε άμεση λύση. «Αύριο πάμε σε εκλογές. Μπορούμε να πάμε κουβαλώντας κάσες νεκρών;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Την ανάγκη να επικρατήσει νηφάλια και ψύχραιμη λύση που θα δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο ενός νέου ανθρώπου, τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

«Αμεσα, τώρα πρέπει να λυθεί το θέμα, διαφορετικά η κυβέρνηση παίρνει ακέρια την ευθύνη σε ότι αφορά τη ζωή του Νίκου Ρωμανού και τις συνέπειες», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Κάθε ένας που θα κάνει απεργία πείνας θα αλλάζουμε το νόμο;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εκμετάλλευσης της υπόθεσης του Νίκου Ρωμανού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: