Αλκοολ: Πως θα πιείτε σωστά και υγιεινά στις γιορτές

Κοινοποίηση:
poto- giortes

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι περισσότεροι από τώρα κάνουμε το «κουμάντο» μας δίνοντας προσοχή στο τι τρώμε ώστε να υπάρχουν περιθώρια για να απολαύσουμε τις εξόδους μας τις εορταστικές μέρες.

Πέραν όμως από το φαγητό, το αλκοόλ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αυτές τις ημέρες, λόγω των ονομαστικών εορτών που μας θέλουν καλεσμένους σε πολλούς φίλους και γνωστούς και των ίδιων των γιορτών που πιθανόν να περάσουμε σε κάποιο εξοχικό μέρος. Δυστυχώς όμως, οι απολαύσεις πληρώνονται κι εμείς πρέπει να πιούμε και να φάμε με φειδώ για να μην βγουν οι μέρες αυτές «ξινές».

drink-x-mas

Τίθεται λοιπόν ένα βασικό ερώτημα : «Τι και πόσο μπορούμε να πιούμε στις γιορτές ; ».

Είναι γνωστό πως το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες, ανεξάρτητα από το είδος του. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ που έχει το κάθε ποτό. Έτσι υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως η μπύρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12 %, το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12 % και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40 % αλκοόλ.

drink-fire

Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε εκείνα τα αλκοολούχα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και να δείχνουμε προτίμηση στα άλλα, όπως το κρασί και η μπίρα.

drink-top

Βέβαια δεν είναι το ποτό από μόνο του που μας δίνει θερμίδες καθώς πολύ σπάνια το απολαμβάνουμε σκέτο χωρίς συνοδεία από αναψυκτικό, χυμό ή ανθυγιεινά σνακ. Ζητάμε λοιπόν το ποτό μας να είναι όσο πιο σκέτο γίνεται, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, εκτός αν πρόκειται για κάποιο light αναψυκτικό ή σόδα.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης στα παρελκόμενα. Τα πατατάκια και οι ξηροί καρποί, αποτελούν ολόκληρο γεύμα σε θερμίδες. Εκτός αυτού, συνήθως τα συνοδευτικά σερβίρονται αλατισμένα για να «ανοίγουν» την όρεξη για αλκοόλ, οπότε κάνουν ζημιά και στην υγεία μας. Αντ’ αυτών, ζητήστε να σας φέρουν κομμένα λαχανικά όπως καροτάκια και αγγουράκια, που με λίγο ξύδι και αλάτι είναι εξίσου απολαυστικά.

drink2drink

Σημαντικό είναι όμως να μην ξεχνάμε πως όλα θέλουν μέτρο. Εφόσον είναι δεδομένη η κατανάλωση αλκοόλ εκείνες τις ημέρες, ας μην πίνουμε μέχρι τις γιορτές. Και τότε όμως, καλό είναι να περιοριστούμε στα ένα με δύο ποτήρια ανά επίσκεψη ή έξοδο και φυσικά να βάλουμε αμέσως μετά στο πρόγραμμα την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: