Η Ελλάδα βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει η Deutsche Welle, στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές, οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αξιοποίησαν την ευκαιρία για να κάνουν έναν απολογισμό για την τελευταία τετραετία, με λιγότερο ή περισσότερο προεκλογικούς τόνους.
Εμμένοντας στη γραμμή που ακολουθεί στην προεκλογική περίοδο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε κάθε ένταση στην ομιλία της. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, άσκησαν έντονη κριτική στους Χριστιανοδημοκράτες.
Υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής συνοχής, ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι, μέχρι τα τέλη του 2016, επεδίωκε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε -σε συνάντησή τους, σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ- «πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ».
«Δόξα τω Θεώ» είπε ο Γκάμπριελ απευθυνόμενος στη Μέρκελ, «τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτήν την πολιτική». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εκτίμησε, θα «τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα».
Όπως, τέλος, επισήμανε, η Γερμανία δεν είναι αυτή που πληρώνει για την ΕΕ, αλλά αυτή που κερδίζει. «Εμείς είμαστε οι οικονομικά κερδισμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Τι είπε η Μέρκελ
Από την πλευρά της, στην ομιλία της, η καγκελάριος Μέρκελ εξήρε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της στο εσωτερικό, για παράδειγμα στην κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως και στον κοινωνικό τομέα, και αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Αναφερόμενη στις πυρηνικές δοκιμές στη Βόρεια Κορέα προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης και επέμεινε στην αναγκαιότητα μιας «ειρηνικής και διπλωματικής λύσης». Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλει και η ΕΕ. Η καγκελάριος ανακοίνωσε για το Σαββατοκύριακο σχετική συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Μέρκελ επέμεινε στην αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης και ανακοίνωσε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο θα πρέπει να συζητηθεί η μελλοντική σχέση ΕΕ-Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, όμως, η καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι «στρατηγικής σημασίας».