Έρχονται εκλογές – Μέτρα για την στήριξη των σεισμοπαθών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Κοινοποίηση:
seismos-hleia

Σειρά μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των σεισμοπαθών ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιδότηση ενοικίου, επισκευών και αγοράς οικοσυσκευών, αλλά και ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία, είναι ορισμένα από τα μέτρα. Γενικός συντονιστής ορίστηκε ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη σωστού συντονισμού.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κεδίκογλου τα μέτρα σε γενικές γραμμές είναι τριών ειδών και αφορούν στην ανακούφιση των πληγέντων, στην αποκατάσταση των υποδομών και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο για την αποτελεσματικότερη εποπτεία όλης αυτής της προσπάθειας και τον καλύτερο συντονισμό, δημιουργείται μία κάθετη δομή σε κάθε υπουργείο, με επικεφαλής τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα.

Συντονίζει από πλευράς Γραφείου Πρωθυπουργού ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Τα μέτρα

Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.

Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία. Λεπτομέρειες περισσότερες αύριο.

Η Κεφαλονιά θα εξαιρεθεί πό την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.

Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.

Nαυτεμπορικη

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: