Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει από τον ιδρυτή του WEB ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω λανθασμένων εξελίξεων του ίντερνετ.
Όπως αναλύει σχετικό άρθρο, σύμφωνα με το ετήσιο web index, οι χρήστες του διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο κυβερνητικής παρακολούθησης, με τους νόμους εναντίον των μαζικών παρακολουθήσεων ανεπαρκείς ή και ανύπαρκτους στο 84% των χωρών. Στις ίδιες αναλύσεις αναφέρεται πως η online λογοκρισία σημειώνει άνοδο.
Γίνεται λιγότερο ελεύθερο, και περισσότερο άνισο, σημειώνει ο Σερ Τιμ Μπέρνερς Λι.
Με αφορμή την εν λόγω αναφορά, ο Τιμ Μπέρνερς Λι ζητεί την καθιέρωση της πρόσβασης στο Ίντερνετ ως ανθρωπίνου δικαιώματος. Κατά τον ίδιο, σε έναν κόσμο ο οποίος χαρακτηρίζεται από ολοένα και πιο αυξανόμενη ανισότητα, το Web έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό εξισορροπητή, αλλά μόνο «αν διασφαλίσουμε τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα, την ελευθερία της έκφρασης, την οικονομική πρόσβαση και την ουδετερότητα του διαδικτύου στους κανόνες του παιχνιδιού», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικό άρθρο σε site.
Το World Wide Web Foundation, του οποίου ηγείται ο Μπέρνερς Λι, μέτρησε τη συνεισφορά του web στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο 86 χωρών.
Στις διαπιστώσεις της αναφοράς περιλαμβάνονται επίσης τα εξής:
Το 74% των χωρών είτε στερούνται ξεκάθαρων και αποτελεσματικών κανόνων ουδετερότητας διαδικτύου (net neutrality) και/ ή δημιουργούν υπόνοιες για διακρίσεις όσον αφορά στο traffic
Το 62% των χωρών αναφέρουν ότι το web παίζει σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση κοινωνικής ή πολιτικής δραστηριότητας
Το 74% των χωρών δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν την online παρενόχληση των γυναικών.
Οι χώρες αξιολογήθηκαν υπό όρους πρόσβασης, υλικού και χρήσης, ελευθερίας και «ενδυνάμωσης». Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Δανία, και ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Μ. Βρετανία και η Σουηδία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 30ή θέση.
Όπως τονίζεται στην αναφορά, οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να επιταχύνουν την πρόοδο όσον αφορά στην πρόσβαση όλων στο Διαδίκτυο («η φτώχεια δεν πρέπει να εμποδίζει κανέναν, όπου και αν είναι, από το να συνδέεται»), να προβούν στην εξομάλυνση του «γηπέδου» (μέσω πρόληψης των διακρίσεων στις τιμές όσον αφορά στο traffic), να επενδύσουν στη δημόσια παιδεία υψηλής ποιότητας για να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν αφήνει πίσω κάποιες ομάδες, να προωθήσουν τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και την προστασία της ελευθερίας στην άποψη, και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις γυναίκες και τις περιθωριοποιημένες ομάδες επενδύοντας περισσότερο στις τεχνολογίες πληροφορικής με στόχο να ξεπεραστούν εμπόδια στην υγεία, την παιδεία, τη γεωργία και την ισότητα των φύλων, όπως διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο.