Έρχεται η εξόφληση των προστίμων της Τροχαίας σε 24 δόσεις!

Κοινοποίηση:
1

Τη δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλήσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την Τροχαία σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η δυνατότητα αυτή ισχύει από τη στιγμή που τα ποσά των προστίμων θα βεβαιωθούν για είσπραξη στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Από τη στιγμή που το ποσό ενός προστίμου της Τροχαίας εμφανίζεται στην εφαρμογή της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» του συστήματος ΤΑΧΙSnet ως βεβαιωμένη μη ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τη ΔΟΥ, ο φορολογούμενος στον οποίο έχει επιβληθεί η συγκεκριμένη χρηματική ποινή μπορεί να ρυθμίσει την αποπληρωμή της σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπαχθεί ένα πρόστιμο της Τροχαίας στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Μπορεί όμως η ένταξή του στη ρύθμιση να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμο, αφού δηλαδή παρέλθει η ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής του.

Στην αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση που θα κληθεί να υποβάλει ο φορολογούμενος για να ρυθμίσει το πρόστιμο, θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 και Ε1. Εφόσον διαθέτει ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24. Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα του εγκρίνει το σύστημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: