Αποφάσισε να φύγει και το έκανε. Ο Μιχάλης Ασλάνης, άφησε πίσω του αναμνήσεις με γλύκα, αλλά και πόνο. Η ζωή του, τα χρέη και το τέλος. Πέρασε κιόλας ένας χρόνος…
Ήταν 28 Αυγούστου του 2013, λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι, όταν ο Μιχάλης Ασλάνης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Ο άνθρωπος που βρήκε το νεκρό του σώμα μέσα στο υπνοδωμάτιο ήταν η υπεύθυνη του ατελιέ του. Λίγες μέρες πριν γιορτάσει και επίσημα τα 40 του χρόνια στον χώρο της μόδας, μια πορεία με επιτυχίες, δόξα, χρήματα, αναγνώριση και πολύ πόνο και απογοήτευση στο τέλος της.
Εκείνος που τον αντίκρισε αμέσως μετά την εύρεσή του ήαν ο Γιώργος Κουτούλιας, καλός του φίλος και πιστός μέχρι το τέλος.Η τοξικολογική έρευνα, που έκανε ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης έδειξε ότι ο θάνατος του προήλθε από «φαρμακευτική τοξίκωση», με απλά λόγια ο σχεδιαστής κατανάλωσε πολύ μεγάλη ποσότητα φαρμάκων. Η αυτοκτονία, το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε επιβεβαιώθηκε. Ο αγαπημένος του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και του κόσμου που τον «ζούσε» μέσα από τα ΜΜΕ είχε αποφασίσει να φύγει και το έκανε.
Η ζωή του Μιχάλη Ασλάνη
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα, αλλά οι γονείς του κατάγονταν από τη Μικρά Ασία. Ο τόπος του δε τον χωρούσε, ούτε και τα όνειρά του. Σε πολύ μικρή ηλικία έφυγε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε διακόσμηση, γραφικές τέχνες και ιστορία της τέχνης και του θεάτρου,ενώ ξεκίνησε την πορεία του ως σχεδιαστής παράλληλα, το 1974. Ο κόσμος των ΜΜΕ τον καλωσόρισε, οι γυναίκες τον λάτρευαν, οι ειδικοί της μόδας τού ζητούσαν νέες δημιουργίες για τα εξώφυλλά τους. Ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας και ταξίδεψε μαζί με τις δημιουργίες του στο Παρίσι, το Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Ρωσία, τον Καναδά. Ήταν ο σχεδιαστής που αναβίωσε την εποχή του Βυζαντίου μέσα από την κολεξιόν του που φιλοξένησε η εφημερίδα Liberation και ο διεθνής Τύπος έγραψε διθυραμβικά σχόλια για τη δουλειά του. Ανάμεσα στις γυναίκες που τον ξεχώρισαν και η Καρολίνα του Μονακό που τον κάλεσε και φιλοξένησε τις δημιουργίες του στο Πριγκιπάτο. Σχεδίασε ρούχα για τους υπαλλήλους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έφτιαξε σειρές με την υπογραφή για το σπίτι, σχεδίασε μαγιό και αξεσουάρ.
Στις επιδείξεις του περπάτησαν τα μεγαλύτερα μοντέλα της Ελλάδας και σπουδαίες προσωπικότητες του θεάτρου τον εμπιστεύονταν για την εικόνα τους.
Τα χρέη και η απόγνωση
Ο πρώην δικηγόρος του, Ανδρέας Γαβαλάς, αποκάλυψε: «Είχε ενημερωθεί από τα μέσα Ιουλίου. Είχε ενημερωθεί ότι εφόσον υπάρχουν αυτές οι οφειλές, είναι πιθανό να επίκειται διαδικασία σύλληψής του. Ήταν επείγον να ρυθμιστούν οι οφειλές των 175.000 ευρώ, για να μην αντιμετωπίσει αυτά τα επακόλουθα. Το δυστύχημα είναι ότι ούτε ο ίδιος ο Μιχάλης δεν είχε πλήρη γνώση του τι ακριβώς όφειλε, ενώ είχε επιβεβαιώσει πως ο σχεδιαστής σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να πουλήσει το εξοχικό του σπίτι στο νησί της Μυκόνου, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα ώστε να καλύψει τα χρέη του. «Μου είχε πει ότι σκόπευε να το πουλήσει. Τώρα δεν ξέρω τι θα έκανε τελικά, γιατί ο Μιχάλης καμιά φορά άλλαζε και γνώμη».
Στο σπίτι του σχεδιαστή η Αστυνομία βρήκε σημείωμα με όλα όσα ήθελε να τακτοποιήσει: οφειλές στην Εφορία, το ΙΚΑ, το ταμείο εμπόρων.
Η συνέντευξη πριν τον θάνατό του
«Τους έδινα χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που είχα στο ΙΚΑ, στην Εφορία και στις διάφορες τράπεζες. Εκείνες όμως ούτε τακτοποιούσαν τις εκκρεμότητες, ούτε έκαναν αποδόσεις ΦΠΑ. Κρατούσαν τα χρήματα για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μαζεύονται χρωστούμενα, τα οποία εγώ όμως δε γνώριζα. Κάποια στιγμή ήρθε ένας φίλος μου, ο Γιώργος που είναι λογιστής και με ταρακούνησε. Αν το είχε κάνει πιο νωρίς, ίσως είχα μπορέσει να σωθώ. Όλα αυτά τα καταγγέλλω για να μην βρεθεί στον δρόμο τους και άλλος ανυποψίαστος άνθρωπος και τραβήξει αυτά που τράβηξα εγώ. Είναι απατεώνισσες ολκής. Την πάτησα πολύ άσχημα. Εγώ ήμουν καλός σχεδιαστής, δεν είχα ικανότητες εμπόρου και οικονομολόγου. Έκλεβαν ασύστολα, μου κατέστρεψαν τόσα χρόνια δουλειάς. Ανησυχώ πλέον και για την ίδια μου την ζωή, νομίζω ότι έχω μπλέξει, είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση, Μιλάω με τους δικηγόρους μου για να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα βρεθεί μία λύση». Αυτή ήταν η κατάσταση που ζούσε και μίλησε για αυτήν υποδεικνύοντας για όσα δεινά του συνέβησαν δυο γυναίκες-συνεργάτιδές του, οι οποίες είχαν αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών του και εξαφανίστηκαν.
Η τελευταία τηλεοτπική του συνέντευξη
Στην εκπομπή «Κορίτσια για σπίτι» έδωσε την τελευταία του συνέντευξη, μιλώντας για το οικονομικό του αδιέξοδο και όσα ζούσε.
Οι φίλοι του, την Κυριακή 31 Αυγούστου, θα πραγματοποιήσουν μνημόσυνο στις 10.30 το πρωί στον Άγιο Ταξιάρχη, στη Νεάπολη Χαλκίδας.