Ένας χρόνος από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία- Έκλεισε η γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Κοινοποίηση:
epa06087048 People walks in front of a huge fonts that reads '15 July Epic' in Istanbul, Turkey, 14 July 2017. The 15 July 2017 event marks the first anniversary of the failed coup attempt which led to some 50 thousand workers being dismissed, some eight thousand people arrested, and scores of news outlets shut down by the government. Turkish President Recep Tayyip Erdogan blamed US-based Turkish cleric Fetullah Gulen and his movement for masterminding the failed coup and Turkey remains under a state of emergency as a result.  EPA/ERDEM SAHIN

Έκλεισε η γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη για τις εορταστικές εκδηλώσεις, έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Στη συγκεκριμένη γέφυρα πέρυσι είχαν εμφανιστεί τα πρώτα τανκς και έγινε το σημαντικότερο θέατρο των μαχών. Τώρα έχει μετονομαστεί σε γέφυρα ‘Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου’

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έδωσε εντολή, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, όλοι οι νομάρχες της χώρας αλλά και όλο το προσωπικό που εργάζεται για το υπουργείο να συμμετέχουν υποχρεωτικά στις επετειακές εκδηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς απέρριψε χθες τον ισχυρισμό ότι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στη χώρα ήταν ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και εξήρε τον τουρκικό λαό διότι εμπόδισε την κατάληψη της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες.

«Δεν επρόκειτο για μια ελεγχόμενη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος που απετράπη από τον τουρκικό λαό», δήλωσε ο Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου αφιερωμένης στην επέτειο του πολυαίμακτου αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.

Άλλοι 7.000 απολύθηκαν στην Τουρκία παραμονές της επετείου της 15ης Ιουλίου

Εν τω μεταξύ, όπως δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας, άλλοι 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους τις παραμονές της πρώτης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Συνολικά 7.395 υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ μόλις 312 δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν πάλι στην εργασία τους.

Η κατηγορία των απομακρύνσεων είναι ‘δεσμοί με τρομοκρατικές οργανώσεις ή ομάδες που δρουν εναντίον της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Οι περισσότεροι απολυθέντες είναι από την αστυνομία, όπου εκδιώχθηκαν 2.303 αστυνομικοί. 418 υπάλληλοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, 45 από το υπουργείο Εξωτερικών, 102 από το υπουργείο Παιδείας, 789 από το υπουργείο Υγείας, 551 από τη Διεύθυνση Θρησκευμάτων, 1486 από το υπουργείο Εσωτερικών και 546 από το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία.

Ανάμεσα στους αποπεμφθέντες είναι και ο μέχρι το πραξικόπημα νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Αβνί Μουτλού.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει και απόστρατους αξιωματικούς που έχασαν το βαθμό τους, πρύτανεις και πρώην ποδοσφαιριστές, όπως ο Χακάν Σουκούρ και ο Αρίφ Ερντέμ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: