ΩΡΑ 9:47: Έστησαν «καβάτζες» για να μοιράσουν ως προεκλογικά «δώρα» τα αναδρομικά σε Δημόσιο/Ειδικά Μισθολόγια

Κοινοποίηση:
tsakalotos01-mesa-696x391

Οι κατασχέσεις οφειλών, μέσω των τραπεζικών λογαριασμών, συνεχίζουν να στηρίζουν τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει ως προεκλογικό δώρο την επιστροφή των αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους και ειδικά μισθολόγια.

Παράλληλα, οι χθεσινές δηλώσεις Πετρόπουλου έβαλαν στο «κάδρο» της παροχολογίας και ένα επιπλέον επίδομα για τις εορτές. Και αυτό, την ώρα που στο υπουργείο Εργασίας κάνουν σκέψεις για περιθώρια εκτάκτων παροχών όμως, δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό εδώ και χρόνια για άλλες «τρέχουσες» δαπάνες μισθοδοσίας υπαλλήλων (πχ νυχτερινή αποζημίωση στους ένστολους που έχει θεσμοθετηθεί από το 2017).

Στο μυαλό του ο κύριος Πετρόπουλος είχε ασφαλώς τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και τα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν για να δοθούν από 200 ευρώ σαν δώρο Πάσχα.

Αλλά μαζί με αυτούς, θα χρειαστούν και άλλα 150 εκατομμύρια να λάβουν δώρο (από 250 ευρώ) και άλλοι 600.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι. Αν όμως μιλούσε από τώρα ανοικτά για την επαναφορά των δώρων, τα 650 εκατομμύρια ευρώ θα εντοξεύονταν αυτομάτως στα 2,6 δισ. ευρώ -επαναλαμβανόμενο πρόσθετο κόστος δαπανών κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση των τυχοδιωκτών έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες και μάλιστα το σχετικό ποσό υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ για φέτος. Το μυστικό είναι ότι στον προϋπολογισμό έχει σχηματιστεί ένα αδιάθετο ποσό πιστώσεων, το οποίο είναι ίσο με τα ποσά που διεκδικούν οι περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι ως αναδρομικά.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα λεφτά αυτά; Η κυβέρνηση δεν έχει την άδεια να τα χρησιμοποιήσει. Αντιθέτως έχει δεσμευθεί στην Κομισιόν ότι δεν θα τα αγγίξει καν, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του πρώτου διμήνου δείχνουν ότι οι υπερ-εισπράξεις αλλά και η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνουν το «επιθυμητό» ποσό προκειμένου η κυβέρνηση να το μοιράσει προεκλογικά (φτάνει στα 658 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, δεν φαίνεται να υπάρχει και κάποιο πρόβλημα με τους δανειστές, καθώς τα μεγέθη του προϋπολογισμού κινούνται αρκετά πάνω από τους στόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα με τις αδιάθετες πιστώσεις έχει συμπεριληφθεί και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η οποία τις κρίνει ως ύποπτες ενόψει των εθνικών εκλογών.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί αναβρασμός στους συνταξιούχους, οι οποίοι βλέπουν να μένουν στην απέξω, από τη στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην εκλογική πελατεία του Δημοσίου. Οι συνταξιούχοι, κατά χιλιάδες, καταθέτουν αγωγές, προκειμένου να πάρουν τα αναδρομικά που περικόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στην περίπτωση που υπάρξει καθολική δικαίωση για τους συνταξιούχους, τότε τα ποσά θα φτάσουν συνολικά στα 10 δισ. ευρώ, αποτελώντας ουσιαστικά μια “ωρολογιακή βόμβα” για τα δημοσιονομικά της χώρας. Θα αδειάσουν τα ταμεία προεκλογικά και η επόμενη κυβέρνηση θα τρέχει και δεν θα φτάνει…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: