Ψηφιακή κάρτα: Στο κινητό «όλα για την εργασία»

Κοινοποίηση:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΝΗ 2 ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλες τις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ που απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους πανελλαδικά, ενώ στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να πάρουν σειρά οι εταιρείες σεκιούριτι, οι ΔΕΚΟ, η Βιομηχανία και οι Ασφάλειες.

«Η καταγραφή των ωρών και των υπερωριών των εργαζομένων με ακρίβεια και δικαιοσύνη αποτελεί – -μαζί με τους μισθούς — ένα από τα βασικά αιτήματα του εργατικού δυναμικού όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση τoυ Οδηγού Εφαρμογής για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η κάρτα εργασίας διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο. Ο Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι στις μικρές επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει κάποια εξαίρεση, διότι «υπάρχουν διαπιστωμένα φαινόμενα παραβατικότητας και στις πιο μικρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η κάρτα εργασίας θα «μπει» και στα μικρότερα σουπερμάρκετ, ακόμη και σε μίνι μάρκετ, με 1-2 εργαζομένους. Αναφορικά με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ο υπουργός υπογράμμισε: «Στόχος είναι το επόμενο καλοκαίρι να εφαρμοστεί η κάρτα στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην εστίαση».

Οι αλλαγές

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και μέσω εφαρμογής από κινητό με QR code, ακριβώς όπως χρησιμοποιείται και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι βασικές αλλαγές του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ είναι οι εξής:

1. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

2. Οι πληροφορίες για τον προγραμματισμό του ωραρίου και τις υπερωρίες θα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους μέσα από την εφαρμογή «myergani».

3. Για πρώτη φορά θα καταγράφονται όλοι οι τύποι άδειας καθώς και οι ωροάδειες.

4. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία τους σκανάροντας την κάρτα εργασίας τους (μέσω QR CODE) και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτομάτων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: