ΨΑΧΝΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΨΕΜΜΑΤΑ! «Ευκλείδη δώστα όλα»: Εντολή αλα Τσοβόλα, Τσίπρα σε Τσακαλώτο

Κοινοποίηση:
marketnews_tsipras_tsakalwtos_voulh_3-750x430

Το «πράσινο φως» για ένα νέο γύρο παροχών, στην προσπάθεια να «μαζευτεί» η κατάρρευση των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων, έδωσε η σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 24 Απριλίου με τη συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Τα μέτρα που η ίδια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι συζητιούνται είναι οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θέλει να επαναφέρει την έκπτωση για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου, παράλληλα με την επιμονή ότι θα θεσπίσει ξανά τις 120 δόσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Ενώ, σχεδιάζονται και νέα εφάπαξ μέτρα, πιθανώς με τη μορφή μιας εκ νέου αναγγελίας για χορήγηση «13ης σύνταξης», ένα θέμα που διαρκώς επανέρχεται από την κυβερνητική πλευρά.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο in.gr, η κυβέρνηση διαμορφώνει και ένα κλίμα ότι πλέον δεν τίθενται όλα τα μέτρα στη διαπραγμάτευση με τα κλιμάκια των θεσμών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, παρότι από την προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης – χάρη στην οποία έγινε και η εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες – έγινε σαφές ότι οι θεσμοί διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν λόγο συνολικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Όμως, το πιο βασικό είναι ότι σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πρακτική αυτά τα μέτρα να θεσπίζονται αφού εξασφαλιστεί το δημοσιονομικό περιθώριο για αυτά, τώρα ο σχεδιασμός είναι η μόνιμη θεσμοθέτησή του, εφόσον και τα πλεονάσματα έχουν γίνει μόνιμα.

Αυτό εκ των πραγμάτων θα σημαίνει και μια αντιπαράθεση με τους «θεσμούς» που σε γενικές γραμμές προτιμούν τα πλεονάσματα να προστίθενται «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κινδύνων και να μην αναλώνονται σε προεκλογικές παροχές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: