Χορήγηση υπηκοότητας μέσω… χειραψίας εξετάζει η κυβέρνηση της Δανίας

Κοινοποίηση:
business-ettiquette-7_wjd5

Η άρνηση κάποιων μεταναστών να κάνουν χειραψία σε άτομα του διαφορετικού φύλου προκάλεσε τη συζήτηση για το αν αυτή η κίνηση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για οποιονδήποτε θέλει να πολιτογραφηθεί ως Δανός.

Την πρόθεση της κυβέρνησης της Δανίας να συνδέσει την χορήγηση υπηκοότητας με την κίνηση της χειραψίας, εξέφρασε, μιλώντας στην εφημερίδα Jyllands-Posten, o υπουργός μετανάστευσης της Δανίας Ίνγκερ Στόιμπεργκ.

Η κυβέρνηση πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτική τη χειραψία των υποψήφιων δανών πολιτών με τους δημάρχους των πόλεών τους κατά τις τελετές παροχής υπηκοότητας.

«Η χειραψία είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος χαιρετισμού στη Δανία. Αυτός είναι ο τρόπος που δείχνουμε τον σεβασμό ο ένας στον άλλο σε αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό και είναι φυσικό μέρος αυτής της τελετής», δήλωσε ο υπουργός που προέρχεται από το Φιλελεύθερο κόμμα.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα και οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η χειραψία θα πρέπει να είναι νομικά απαραίτητη.

«Αν θέλεις να γίνεις Δανός, τότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να χαιρετάς ευγενικά και με αξιοπρέπεια άλλους ανθρώπους. Στη Δανία αυτό σημαίνει να κάνεις χειραψία. Έτσι έχουν τα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης, Μάρτιν Χένρικσεν.

Ωστόσο, η πρόθεση των κομμάτων προκαλεί και αντιδράσεις.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Ισόι, Όλε Μπγιόρστορπ, στον δήμο του οποίου το 40% του πληθυσμού μιλάει διαφορετικές γλώσσες από τα δανικά, δήλωσε ότι δε θα υπακούσει στη γραμμή του κόμματός του και θα παραβιάσει τον νόμο εάν εφαρμοστεί.

«Πολλοί με ρωτούν τι θα γίνει αν σε στείλουν φυλακή γι’ αυτό; Ε, και πάλι δε θα το κάνω», δήλωσε ο ίδιος στο Danish Radio.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ακόμα και οι Δανοί πολλές φορές χαιρετιούνται με διαφορετικούς τρόπους χωρίς να υπονοείται κάποια έλλειψη σεβασμού.

«Το βλέπω σαν έναν τρόπο στοχοποίησης των Μουσουλμάνων. Έχουμε θρησκευτική ελευθερία στη Δανία. Όταν κάτι προστατεύεται από το Σύνταγμα πρέπει να το σεβόμαστε, ακόμα και όταν δημιουργούμε νόμους», τόνισε ο Μπγιορστορπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: