Χονγκ Κονγκ: Εργαζόμενοι τήρησαν την καραντίνα αλλά κόλλησαν κορονοϊό στο σπίτι!

Κοινοποίηση:
koronoios-ilikiomenos-960x640

Oταν η επιδημία των κορονοϊού έφτασε στο Χονγκ Κονγκ, η οικιακή βοηθός, Τζίνκι Αλάμπρα, ακολούθησε τις εντολές της κυβέρνησης και έμεινε στο σπίτι στο ρεπό της.

Αλλά τελικά μολύνθηκε ούτως ή άλλως, μέσα στο διαμέρισμα όπου ζει με τον εργοδότη της.

«Αυτή είναι η ειρωνεία», δήλωσε η 48χρονη Φιλιππινέζα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN έσω Skype από το νοσοκομείο.

Οι αλλοδαποί οικιακοί εργαζόμενοι υποχρεούνται να ζουν με τους εργοδότες τους, σύμφωνα μετο νόμο στο Χονγκ Κονγκ. Στις ελεύθερες ημέρες τους μπορούν να περνούν χρόνο με φίλους σε δημόσιους χώρους, αλλά στις 30 Ιανουαρίου η κυβέρνηση απευθύνθηκε έκκληση σε 390.000 οικιακούς υπαλλήλους της πόλης να παραμείνουν στο σπίτι για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Μέχρι στιγμής, 16 Φιλιππινέζοι στο Χονγκ Κονγκ έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, στην πλειοψηφία τους οικιακοί βοηθοί. Το προξενείο των Φιλιππίνων αναφέρει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών μολύνθηκαν από τους εργοδότες τους, που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Καθώς ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων στην πόλη συνεχίζει να αυξάνεται, οι οικιακοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν όλο και πιο δύσκολες συνθήκες.

Για περισσότερο από δύο μήνες, το Χονγκ Κονγκ, φαινόταν να έχει συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κορονοϊού, με μια μικρή σταδιακή καθημερινή άνοδο των κρουσμάτων.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμοί αυξήθηκαν σε πάνω από 580 νέα κρούσματα, από τα οποία τουλάχιστον τα 400 έχυν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες – πολλά από αυτά προέρχονται από όσους επιστρέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό.

Η πανδημία έχει αφήσει τον πληθυσμό των οικιακών βοηθών πιο ευάλωτο από ποτέ. Οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, επειδή φροντίζουν οικογένειες, ηλικιωμένους και αρρώστους. Επιπλέον, δεν δικαιούνται το επίδομα αναρρωτικής άδειας, το επίδομα ανεργίας και οι περισσότεροι εξαιρούνται από τα πακέτα ανακούφισης.

Ενα από τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 26 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μετρητά ύψους σχεδόν 1.300 δολαρίων. Οι αλλοδαποί οικιακοί βοηθοί δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τα χρήματα αυτά, επειδή δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχουν ζήσει στην πόλη.

Ο νόμος που ορίζει ότι οι οικιακοί βοηθοί πρέπει να ζουν στην κατοικία του εργοδότη τους σημαίνει ότι όταν χάσουν τη δουλειά τους, μένουν ταυτόχρονα χωρίς στέγη.

Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι είναι ότι υποχρεούνται νομικά να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους όταν λήγει η σύμβασή τους και μέχρι να υπογράψουν την επόμενη.

Ωστόσο, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, λόγω κορονοϊού έχουν κάνει την επιστροφή τους στην πατρίδα εξαιρετικά δύσκολη. Στις 2 Φεβρουαρίου, οι Φιλιππίνες απαγόρευσαν την είσοδο από ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αν και λίγες εβδομάδες αργότερα εξαίρεσε τους οικιακούς εργαζομένους από την απαγόρευση. Τώρα, όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο Χονγκ Κονγκ, πρέπει να περάσουν υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

Για να διευκολυνθεί ο αντίκτυπος αυτών των περιορισμών, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ εισήγαγε στις 4 Φεβρουαρίου μια «ρύθμιση ευελιξίας» που επιτρέπει την επέκταση των συμβάσεων και των θεωρήσεων για τους οικιακούς εργαζόμενους.

(με πληροφορίες από CNN)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: