“Χαστούκι” στα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης! Χάσαμε σε 9 μήνες όσα χάσαμε σε μια δεκαετία μνημονίου! ΣΟΚ από την ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ’ τρίμηνο του 2020

Κοινοποίηση:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κατάρρευση του τουρισμού αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία εμφάνισε διψήφια ύφεση της τάξεως του 11,7%.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υπογραμμίζουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας καθώς στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία εμφάνισε διψήφια ύφεση της τάξης του 11,7%.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, απόρροια της οικονομικής πολιτικής  της κυβέρνησης, η Ελλάδα επιστρέφει σε επίπεδα ΑΕΠ του 2000, με ευθύνη της κυβέρνησης. Πρόκειται για έγκλημα κατά της οικονομίας που αντανακλά στους πολίτες το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί της πανδημίας.
Μέσα σε εννέα μήνες παρατεταμένων lockdown και επιλογών για την αποτελεσματικότητα των οποίων πλέον εκφράζονται σοβαρότατες αντιρρήσεις ακόμη και από αυτούς που τις εισηγούνταν, η περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στην ύφεση που γιγαντώνεται και σίγουρα διαψεύδει ακόμη και τους πλέον απαισιόδοξους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κανείς δεν περίμενε διψήφιο νούμερο ύφεσης για το τρίτο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά είναι και το … καλύτερο.

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται στη μείωση του τουρισμού καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφανίστηκαν να υποχωρούν κατά 44,9%. Με βάση και αυτά τα στοιχεία η ύφεση της οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες διαμορφώνεται σε 8,5%.
Η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ οφείλεται στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.

– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%.

– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: