Χαμός στο Αφγανιστάν: “Εξαφανισμένοι” οι δύο ηγέτες των Ταλιμπάν – Άρχισαν να πλακώνονται μεταξύ τους;

Κοινοποίηση:
ταλιμπαν ηγετες

Παρά το γεγονός ότι επισήμως οι Ταλιμπάν διαψεύδουν την σφοδρή σύγκρουση  του συνιδρυτή τους και αντιπροέδρου, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ και του υπουργού για τους πρόσφυγες Χαλίλ ουρ Ραχμάν Χακάνι το BBC μεταδίδει ότι αιτία υπήρξε η δυσερέσκεια του πρώτου για τη σύνθεση  της νέας προσωρινής κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι  τα “βαριά λόγια”  που αντάλλαξαν στο προεδρικό μέγαρο και η διαμάχη, ξεκίνησαν απο τη συζήτηση για το ποιός πρέπει να λάβει τα εύσημα για την νίκη των Ταλιμπαν.

Θέση του Μουλά Μπαρατάρ είναι ότι η νική ήρθε απο την διπλωματία την οποία και εκπροσωπεί, ενώ  ο Χακάνι και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι το νικηφόρα αποτέλεσμα όφείλεται στις επιτυχέις στρατιωτικές αναμετρήσεις.

Οι φήμες για τη διαμάχη εξαπλώθηκαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ο κ. Μπαραντάρ εξαφανίστηκε από τους προβολείς της δημοσιότητας.

Πηγή των Ταλιμπάν μάλιστα είπε στο BBC Pashto ότι ο Μπαραντάρ και ο Χακάνι αντάλλαξαν έντονα λόγια, καθώς οπαδοί τους τσακώθηκαν μεταξύ τους εκεί κοντά. Άλλες πηγές ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι ο κ. Μπαραντάρ έφυγε από την Καμπούλ και ταξίδεψε στην πόλη Κανταχάρ μετά τη διαμάχη.

Ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινωνούσε απευθείας με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Πριν από αυτό, υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για λογαριασμό των Ταλιμπάν.

Ο έταιρος της διαμάχης, ο υπουργός Χακάνι, συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα του χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Τι τρέχει με το ηγετικό δίδυμο των Ταλιμπάν;
Ο θρησκευτικός ηγέτης και πρόεδρος του Αφγανιστάν, μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακουντζαντά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, πρώην διαπραγματευτής με τις ΗΠΑ στο Κατάρ, μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, παραμένουν άφαντοι ένα μήνα μετά την κατάκτηση της εξουσίας και δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, δίνοντας τροφή σε σενάρια που τους θέλουν βαριά τραυματίες ή και νεκρούς σε εμφύλιες διαμάχες!

Σύμφωνα με την «Guardian», ο Μπαραντάρ σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε βαριά σε καβγά με άλλο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν για τη μοιρασιά των υπουργείων, γεγονός που αναγκάστηκε να διαψεύσει ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών, Σουχαΐλ Σαχίν, αλλά με τρόπο που επέτεινε το μυστήριο. Ο Σαχίν χαρακτήρισε ψευδείς τις φήμες περί θανάτου σε διένεξη του μουλά Μπαρντάρ (όπως τον πρόφερε), παρουσιάζοντας ως αποδείξεις το γραπτό σημείωμα ενός συνεργάτη του κι ένα ηχογραφημένο μήνυμα με παλιές(!) φωτογραφίες και βίντεο του μουλά από την Κανταχάρ.

Το ανεξάρτητο δίκτυο Afghanistan Analysts Network ισχυρίζεται πως η παρατεταμένη απουσία του Χαϊμπατουλάχ Ακουντζαντά αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας πως είναι νεκρός, ενώ από την άλλη πλευρά η σύνθεση της ταλιμπανικής κυβέρνησης πιστοποιεί την ήττα του μουλά Μπαραντάρ στη διαπάλη της εξουσίας, από την οποία βγήκαν κερδισμένοι ο γιος του νεκρού ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, Γιακούμπ Ομάρ και ο εξτρεμιστής πολέμαρχος , καταζητούμενος του FBI, Σιρατζουντίν Χακανί. Αυτοί εξασφάλισαν τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, σε διάσκεψη διεθνών δωρητών στη Γενεύη, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατόρθωσε να συγκεντρώσει υποσχέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια 1 δισ. δολαρίων από διάφορες χώρες, την ώρα που το επισιτιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 14 εκατομμύρια Αφγανοί αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού, επειδή το 40% της φετινής σοδειάς σιτηρών χάθηκε οριστικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Οι γκέι με τα μούσια τα παραπαίδια της CIA.

Comments are closed.