Χάος στην Σομαλία: Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ- Σαμπάμπ κατέλαβε ξενοδοχείο στο Μογκαντίσου – 8 νεκροί

Κοινοποίηση:
5d8501522100005d00d4acea

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου καταλήφθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Αλ- Σαμπάμπ, λίγο καιρό αφότου η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και πυροβολισμούς στην πόλη. Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι εννέα τραυματίες απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο, ενημέρωσε ο Abdikadir Abdirahman, διευθυντής και ιδρυτής των υπηρεσιών ασθενοφόρων Aamin του Μογκαντίσου.

«Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα είχαν στόχο το Ξενοδοχείο Χάιατ. Η μία χτύπησε ένα φράγμα κοντά στο ξενοδοχείο και μετά η άλλη χτύπησε την πύλη του ξενοδοχείου. Πιστεύουμε ότι οι μαχητές βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο», δήλωσε ένας αστυνομικός. Το περιστατικό επιβεβαίωσαν και δύο αξιωματικοί των πληροφοριών, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση Αλ – Σαμπάμπ
Η  Αλ – Σαμπάμπ είναι μια τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Η οργάνωση αγωνίζεται για την ανατροπή της κυβέρνησης της Σομαλίας εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Θέλει να καθιερώσει τον δικό της κανόνα που βασίζεται σε μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, ανέφερε το Al Jazeera.

Η Αλ – Σαμπάμπ έχει αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν. Τον Αύγουστο του 2020, είπε ότι βρισκόταν πίσω από μια επίθεση σε άλλο ξενοδοχείο στο Μογκαντίσου, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι. Οι μαχητές της Αλ – Σαμπάμπ εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα το 2011 από δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά η ένοπλη ομάδα εξακολουθεί να ελέγχει τεράστιες περιοχές της υπαίθρου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν 13 μαχητές της Αλ- Σαμπάμπ σε αεροπορική επιδρομή στο κεντρο- νότιο τμήμα της χώρας, καθώς η ομάδα επιτίθεται στις δυνάμεις της Σομαλίας. Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αρκετές αεροπορικές επιδρομές κατά τις Αλ – Σαμπάμπ τις τελευταίες εβδομάδες. Η επίθεση στο Χάιατ είναι η πρώτη μεγάλη επίθεση της οργάνωσης, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ τον Μάιο.

«Μάχη» τρομοκρατών με τις δυνάμεις ασφαλείας
Η κατάληψη του ξενοδοχείου Χάιατ προκάλεσε σφοδρή συμπλοκή μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων που εξακολουθούσαν να βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στο κτίριο, δήλωσε ο αξιωματούχος ασφαλείας Abdukadir Hassan.

«Δεν έχουμε λεπτομέρειες μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν θύματα, και οι δυνάμεις ασφαλείας τώρα έρχονται σε επαφή με τον εχθρό που είναι κρυμμένος μέσα στο κτίριο», είπε ο Χασάν. Το Χάιατ είναι ένα δημοφιλές σημείο στο Μογκαντίσου σε μια περιοχή όπου βρίσκονται πολλά άλλα ξενοδοχεία και συχνάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολίτες.

Οι αστυνομικοί διεξήγαγαν επιχείρηση με στόχο να σταματήσουν την επίθεση, ανέφερε το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Σομαλίας στον λογαριασμό του στο Twitter, επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας. Το πρακτορείο δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει καπνό πάνω από το σημείο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: