ΧΡΗΣΙΜΟ! Πώς να τηγανίζετε τις πατάτες για να μην είναι «καρκινογόνες»

Κοινοποίηση:
kark

Πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέστησε να μην καταναλώνονται παρατηγανισμένες και ξεροψημένες τηγανητές πατάτες, καθώς είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερα επίπεδα του επικίνδυνου χημικού συστατικού ακρυλαμιδίου, που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

 

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη σε ακρυλαμίδιο.

Πρόκειται για χημική ουσία που αναπτύσσεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχηματίζεται από μια χημική αντίδραση των σακχάρων με ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη.

Πώς θα εξασφαλίζετε ότι οι πατάτες σας δεν περιέχουν το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο:

– Να τηγανίζετε πάντοτε με ελαιόλαδο

– Μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι για περισσότερο από 2 – 3 φορές

– Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα

– Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε να τις βάζετε σε κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά

– Μην τις αφήνετε να σκουρύνουν πολύ. Αντιθέτως, μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα μπορείτε να τις βγάλτε από το τηγάνι ή την φριτέζα σας

– Αποφύγετε να τρώτε κομμάτια από την τηγανιτή πατάτα που είναι πολύ σκούρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: